Aardbeientaart met Bladerdeeg

Aardbeientaart met Bladerdeeg

Porties: 8
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Benodigdheden voor het bladerdeeg:

  • 250 gr bloem
  • 130 gr water
  • 25 gr boter
  • 5 gr zout
  • 175 gr boter om in te brengen voor de 1ste toer

Voor de banketbakkersroom:

  • 500 ml melk
  • 125 gr suiker
  • 50 gr puddingpoeder
  • 1 ei
  • 1 pakje taartina volg de gebruiksaanwijzing op het pakje
  • bakje Aardbeien en indien gewenst een pakje slagroom

Instructies

  • Kneed alles onder elkaar en laat het deeg, verpakt in plastic folie een 10 tal minuutjes rusten in de koelkast.
  • Neem het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een rechthoekige lap van zo'n 1 cm dik.
  • Maak 175 g boter zacht en smeer de boter uit over twee derde van de rechthoek.
  • Vouw het deeg naar het midden toe, te beginnen met het deel zonder boter.
  • Bestrooi het werkblad met een beetje bloem.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek van 1 cm dik.
  • Vouw het deeg weer in drieën.
  • Dit is de eerste toer in drieën.
  • Draai het deeg in de tegenovergestelde richting en rol het nogmaals uit tot een rechthoek van 1 cm dik.
  • Vouw het weer dicht in drieën.
  • Dit is de tweede toer in drieën.
  • Wikkel het deeg in plasticfolie en laat ongeveer 10 min. rusten in de koelkast.
  • Herhaal daarna het toeren zodat je vier toeren in drieën bekomt.
  • Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het weer 10 min. rusten in de koelkast.
  • Herhaal vervolgens het toeren zodat je zes toeren in drieën bekomt.
  • Wikkel het deeg terug in plasticfolie en laat nu 20 minuten rusten in de koelkast.
  • Je kunt meerdere bodems maken uit dit deeg.
  • Bladerdeeg laat zich goed invriezen dus wat je over hebt is niet weg gegooid.
  • Haal het een 2 tal uurtjes op voorhand uit de diepvries voordat je het wilt gebruiken.

Voor de banketbakkersroom:

  • Neem het bladerdeeg en rol het uit tot een ronde lap met een dikte van 0.5 cm.
  • Rol hem iets groter uit dan je bakvorm is.
  • Leg het deeg in de bakvorm en duw de randen aan.
  • Ga nu met de deegrol over de randen van de bakvorm.
  • Zo snijd je heel netjes het overollige bladerdeeg weg.
  • Neem een kopje water en een bakkwastje.
  • Maak de randen met het kwastje lichtjes nat rondom.
  • Neem nu een grote schep suiker en leg die tegen de rand van de bodem.
  • Schud met de vorm zodat je de suiker gelijkmatig verdeeld langs de randen.
  • Leg een op maat geknipt bakpapiertje in de vorm en leg hier bakbonen op ( dit noemt men blind bakken ).
  • Zet de vorm in een voorverwarmde oven van 230° en bak af in ca 15 minuten.
  • Haal na het bakken de bodem uit de vorm en laat afkoelen. Maak nu de banketbakkersroom.
  • Neem een kom en doe hierin een scheut melk samen met de eidooier, het puddingpoeder en 1 el suiker.
  • Roer goed door.
  • Breng de rest van de melk aan de kook.
  • Wanneer de melk kookt doe je een kleine scheut melk bij het eimengsel.
  • Roer door en schenk dan alles terug in de pan en breng opnieuw aan de kook onder voortdurend roeren.
  • Als de pudding ingedikt is schenk je hem in de bodem.
  • Snijd de aardbeien en leg ze op de warme pudding.
  • Werk af met de taartina en laat het taartje afkoelen.
  • Voor het serveren kun je eventueel nog wat slagroom opkloppen om erbij te serveren.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Fruit / Taart