Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
- plastic folie
Ingrediënten
Benodigdheden voor het bladerdeeg:
- 250 gr bloem
- 130 gr water
- 25 gr boter
- 5 gr zout
- 175 gr boter om in te brengen voor de 1ste toer
Voor de banketbakkersroom:
- 500 ml melk
- 125 gr suiker
- 50 gr puddingpoeder
- 1 ei
- 1 pakje taartina volg de gebruiksaanwijzing op het pakje
- bakje Aardbeien en indien gewenst een pakje slagroom
Instructies
- Kneed alles onder elkaar en laat het deeg, verpakt in plastic folie een 10 tal minuutjes rusten in de koelkast.
- Neem het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een rechthoekige lap van zo'n 1 cm dik.
- Maak 175 g boter zacht en smeer de boter uit over twee derde van de rechthoek.
- Vouw het deeg naar het midden toe, te beginnen met het deel zonder boter.
- Bestrooi het werkblad met een beetje bloem.
- Rol het deeg uit tot een rechthoek van 1 cm dik.
- Vouw het deeg weer in drieën.
- Dit is de eerste toer in drieën.
- Draai het deeg in de tegenovergestelde richting en rol het nogmaals uit tot een rechthoek van 1 cm dik.
- Vouw het weer dicht in drieën.
- Dit is de tweede toer in drieën.
- Wikkel het deeg in plasticfolie en laat ongeveer 10 min. rusten in de koelkast.
- Herhaal daarna het toeren zodat je vier toeren in drieën bekomt.
- Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het weer 10 min. rusten in de koelkast.
- Herhaal vervolgens het toeren zodat je zes toeren in drieën bekomt.
- Wikkel het deeg terug in plasticfolie en laat nu 20 minuten rusten in de koelkast.
- Je kunt meerdere bodems maken uit dit deeg.
- Bladerdeeg laat zich goed invriezen dus wat je over hebt is niet weg gegooid.
- Haal het een 2 tal uurtjes op voorhand uit de diepvries voordat je het wilt gebruiken.
Voor de banketbakkersroom:
- Neem het bladerdeeg en rol het uit tot een ronde lap met een dikte van 0.5 cm.
- Rol hem iets groter uit dan je bakvorm is.
- Leg het deeg in de bakvorm en duw de randen aan.
- Ga nu met de deegrol over de randen van de bakvorm.
- Zo snijd je heel netjes het overollige bladerdeeg weg.
- Neem een kopje water en een bakkwastje.
- Maak de randen met het kwastje lichtjes nat rondom.
- Neem nu een grote schep suiker en leg die tegen de rand van de bodem.
- Schud met de vorm zodat je de suiker gelijkmatig verdeeld langs de randen.
- Leg een op maat geknipt bakpapiertje in de vorm en leg hier bakbonen op ( dit noemt men blind bakken ).
- Zet de vorm in een voorverwarmde oven van 230° en bak af in ca 15 minuten.
- Haal na het bakken de bodem uit de vorm en laat afkoelen. Maak nu de banketbakkersroom.
- Neem een kom en doe hierin een scheut melk samen met de eidooier, het puddingpoeder en 1 el suiker.
- Roer goed door.
- Breng de rest van de melk aan de kook.
- Wanneer de melk kookt doe je een kleine scheut melk bij het eimengsel.
- Roer door en schenk dan alles terug in de pan en breng opnieuw aan de kook onder voortdurend roeren.
- Als de pudding ingedikt is schenk je hem in de bodem.
- Snijd de aardbeien en leg ze op de warme pudding.
- Werk af met de taartina en laat het taartje afkoelen.
- Voor het serveren kun je eventueel nog wat slagroom opkloppen om erbij te serveren.