Aardbeientaart van zanddeeg

Aardbeientaart van zanddeeg

Porties: 8
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Ingrediënten voor het zanddeeg:

  • 300 gr bloem
  • 200 gr zachte roomboter
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 2 el water
  • 1 snuf zout
  • Vanille extract

Ingrediënten voor de banketbakkersroom:

  • ½ liter melk
  • 125 gr suiker
  • 1 ei
  • 50 gr puddingpoeder

Ingrediënten voor de topping:

  • bakje Aardbeien in blokjes gesneden
  • 50 gr gesmolten chocola puur, melk of witte chocolade
  • 1 Zakje taartina zie gebruiksaanwijzing op het zakje
  • 200 ml slagroom 40% vetgehalte met suiker naar smaak

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor het deeg onder elkaar.
  • Zodra er zich een vaste bol vormt dan moet je stoppen met mengen.
  • Een zetdeeg mag maar heel kort gemengd worden.
  • Bebloem je werkblad en rol het deeg uit tot een mooie ronde lap van ca 4 mm dikte.
  • Rol het deeg op de deegrol en laat het rustig afrollen in de ingevette bakvorm.
  • Bak het deeg af in een voorverwarmde oven van 190°C ( hetelucht ) of 200°C ( traditioneel ) in ca 20 à 25 minuutjes af.
  • De bodem is goed wanneer hij mooi goudbruin van kleur is aan de randen en licht van kleur in het midden.
  • Haal de vorm uit de oven en leg er nu een cirkel bakpapier in met daarop erwten om de bodem terug te laten zakken.
  • Duw het geheel lichtjes aan, haal het bakpapier eruit en ontvorm de taart.
  • Laat ze afkoelen op een rooster.
  • Neem 400 ml melk en doe hier de suiker bij.
  • Zet in een pan op het vuur en breng aan de kook.
  • Meng de resterende 100 ml melk met de eidooier en het puddingpoeder.
  • Wanneer de melk kookt voeg je deze bij de 100 ml, goed roeren en alles terug in de pan schenken.
  • Breng opnieuw al roerende aan de kook totdat je een mooie dikke pudding krijgt.
  • Laat de pudding afkoelen in eens schaal en dek de pudding ( niet de schaal ) af met plastic folie zodat er geen vel op komt.
  • Was de aardbeien en snijd ze in blokjes.
  • Smelt de chocolade.
  • Klop de slagroom samen met de suiker volledig stijf en doe deze in een spuitzak.
  • Zet de slagroom in de koelkast tot de afwerking.

Afwerking:

  • Klop de banketbakkersroom op tot een mooie smeuige crème en vul de taart hiermee.
  • Leg er de aardbeitjes op en werk ze af met de taartina.
  • Trek met de gesmolten chocolade enkele streepjes over de taartjes en zet ze een 10 minuutjes koud weg.
  • Spuit met de slagroom een mooie toef op de taartjes.

Notities / Tips / Wijnadvies

Tip:

Probeer het deeg zo koud mogelijk te verwerken thuis ( in de workshop is dit niet haalbaar ). Heb je het deeg uitgerold en in de vorm gedaan ? Zet de bakvorm dan even in de diepvries. Wanneer het deeg hard is zet je de taart onmiddellijk in de oven om hem af te bakken. Je zult zien dat de randen dan niet zo ver inzakken en je taart mooier in model blijft.
Wanneer je de bodem op bovenstaande wijze bakt wordt ook het midden mooi bruin en knapperig. Gebruik je het bakpapier met de erwten al van het begin dan zal je bodem heel licht van kleur zijn en minder knapperig.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Taart