Antwerpse vleespastei

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 400 gr bloem en 2 eetlepels voor het bestuiven
  • theelepel zout
  • 75 gr boter
  • 2 eieren

Voor de vulling:

  • 250 gr gekookte ham in dikke plakken
  • 1 bosje peterselie
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 ui
  • 600 gr half-om-halfgehakt
  • 1 ei
  • liter slagroom
  • 2 teentjes look
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat

Instructies

Deeg:

  • Kneed de bloem, het zout, de boter, 1 ei en 1 dl water tot een soepel deeg.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur in de koelkast rusten.

Vulling:

  • Snijd de ham in blokjes en hak de peterselie fijn.
  • Schep ze door elkaar en zet het mengsel in de koelkast.
  • Snipper de ui. Pureer in een keukenmachine het gehakt, het ei en de slagroom (eventueel in 2 porties).
  • Schep de ui erdoor, pers er de look boven uit en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Schep het hammengsel erdoor.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Vet een springvorm van 22 cm in.
  • Klop 1 ei los.
  • Bestuif het aanrecht met bloem.
  • Rol het deeg dun uit.
  • Snijd uit het deeg een deksel, die even groot is als de springvorm en bedek de springvorm met de rest van het deeg.
  • Snijd blaadjes uit stukjes die overblijven.
  • Vul de vorm met het gehaktmengsel en strijk het glad.
  • Leg het deksel erop en druk die langs de rand vast.
  • Boor met een appelboor een gaatje in het midden van het deksel en de pastei.
  • Bestrijk de deegblaadjes met ei en leg ze op het deksel.
  • Bestrijk het deksel met ei.
  • Bak de vleespastei in het midden de van oven in 1 uur goudbruin en gaar.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer de pastei warm.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hartige taart / Hoofdgerechten / Varkensvlees / Vlees
Land van herkomst België