Verwarm de oven voor op 175°C.
Vet een taartvorm met een doorsnee van 20 cm in, bekleed de bodem met vetvrij papier en vet ook het papier in.
Zeef de bloem met het bakpoeder in een kom en doe de in de zeef overgebleven zemelen erbij.
Voeg dan de speculaaskruiden, de nootmuskaat en de dadels toe.
Rasp de helft van de appels en doe ze met de cider, de eieren en de olie bij de droge ingrediënten.
Klop het mengsel zorgvuldig met een houten lepel en doe het dan in de springvorm.
Snijd de rest van de appels in dunne plakjes en schik die in 2 cirkels dakpansgewijs op de taart; zet in het midden een paar plakjes rechtop.
Bak de taart 1-1 1/2 uur in de oven, tot een droge breinaald er schoon uit komt.
Stort de taart op een rooster en verwijder het papier.
Verwarm de honing, terwijl de taart nog warm is, 1 minuut.
Bestrijk de appel met de honing en laat de taart afkoelen.