Appel en puddingflappen

Appel en puddingflappen

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Ingrediënten voor het deeg:

  • 350 gram bloem
  • 125 gr halfvolle melk
  • 35 gr verse gist
  • 1 ei
  • 40 gram suiker
  • 120 gram boter op kamertemperatuur
  • 5 gram zout
  • 1 extra ei los geklopt om de naden te bestrijken

Ik heb nog een extra eidooier en een scheutje melk gebruikt om de flappen te bestrijken.

Ingrediënten voor de vulling:

  • 5 appels naar keuze
  • snufje kaneel
  • 1 el basterdsuiker
  • water Een heel klein beetje

Ingrediënten voor de banketbakkersroom:

  • 500 ml melk
  • 125 gram suiker
  • 50 gram puddingpoeder imperial of custard kookpudding
  • 1 ei

Instructies

  • Maak eerst de pudding. Breng 400 ml melk met de suiker aan de kook.
  • Meng de overige melk met de eidooier en het puddingpoeder.
  • Wanneer de melk kookt voeg je dit bij je papje, roer door, schenk terg in de pan en breng aan de kook tot de gewenste dikte.
  • Schenk het geheel over in een schaal en de de pudding (niet de schaal) af met plastic folie. Laat de pudding nu afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Meng voor het deeg alle ingrediënten behalve het zout in je keukenmachine.
  • Wanneer er zich een bal vormt dan pas voeg je het zout toe.
  • Kneed ongeveer 15 minuutjes tot een soepel deeg.
  • Laat het nu 20 minuutjes rusten.
  • Schil ondertussen de appels en snijd ze in grove stukjes.
  • Breng ze met een heel klein beetje water, een snufje kaneel en de el basterdsuiker aan de kook.
  • Ik heb het geheel laten koken tot het vocht verdampt was en er een karamelisatie van de appeltjes plaats vond.
  • Terug naar het deeg. Na de rust maak je bolletjes van ca 60 tot 65 gr.
  • Laat deze ook 20 minuutjes rusten.
  • Rol elke bolletje nu uit tot een ovaal lapje.
  • Neem een los geklopt ei er bij en bestrijk de randen met het ei.
  • Leg de vulling op 1 helft van het lapje en vouw het mooi dicht.
  • Druk de naden aan en duw ze nog eens aan met de tandjes van een vork.
  • Bestrijk de flappen met de eidooier gemengd met melk.
  • Laat de flappen nog een 45 to 60 minuten rijzen in de oven op 35°C.
  • Ik had 2 bakplaten met flappen (ca 14 stuks) en heb daarom deze keer gebruik gemaakt van de hetelucht functie.
  • Bak ze op 220°C in ca 8 minuutjes gaar.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Fruit / Gebak