Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
Ingrediënten voor het deeg:
- 350 gram bloem
- 125 gr halfvolle melk
- 35 gr verse gist
- 1 ei
- 40 gram suiker
- 120 gram boter op kamertemperatuur
- 5 gram zout
- 1 extra ei los geklopt om de naden te bestrijken
Ik heb nog een extra eidooier en een scheutje melk gebruikt om de flappen te bestrijken.
Ingrediënten voor de vulling:
- 5 appels naar keuze
- snufje kaneel
- 1 el basterdsuiker
- water Een heel klein beetje
Ingrediënten voor de banketbakkersroom:
- 500 ml melk
- 125 gram suiker
- 50 gram puddingpoeder imperial of custard kookpudding
- 1 ei
Instructies
- Maak eerst de pudding. Breng 400 ml melk met de suiker aan de kook.
- Meng de overige melk met de eidooier en het puddingpoeder.
- Wanneer de melk kookt voeg je dit bij je papje, roer door, schenk terg in de pan en breng aan de kook tot de gewenste dikte.
- Schenk het geheel over in een schaal en de de pudding (niet de schaal) af met plastic folie. Laat de pudding nu afkoelen tot kamertemperatuur.
- Meng voor het deeg alle ingrediënten behalve het zout in je keukenmachine.
- Wanneer er zich een bal vormt dan pas voeg je het zout toe.
- Kneed ongeveer 15 minuutjes tot een soepel deeg.
- Laat het nu 20 minuutjes rusten.
- Schil ondertussen de appels en snijd ze in grove stukjes.
- Breng ze met een heel klein beetje water, een snufje kaneel en de el basterdsuiker aan de kook.
- Ik heb het geheel laten koken tot het vocht verdampt was en er een karamelisatie van de appeltjes plaats vond.
- Terug naar het deeg. Na de rust maak je bolletjes van ca 60 tot 65 gr.
- Laat deze ook 20 minuutjes rusten.
- Rol elke bolletje nu uit tot een ovaal lapje.
- Neem een los geklopt ei er bij en bestrijk de randen met het ei.
- Leg de vulling op 1 helft van het lapje en vouw het mooi dicht.
- Druk de naden aan en duw ze nog eens aan met de tandjes van een vork.
- Bestrijk de flappen met de eidooier gemengd met melk.
- Laat de flappen nog een 45 to 60 minuten rijzen in de oven op 35°C.
- Ik had 2 bakplaten met flappen (ca 14 stuks) en heb daarom deze keer gebruik gemaakt van de hetelucht functie.
- Bak ze op 220°C in ca 8 minuutjes gaar.