Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
- vlaaivorm
Ingrediënten
Vlaaiboden en -deksel
- 2 deciliter melk
- 400 gram bloem
- 20 gram verse gist
- 50 gram boter
- ei
- 30 gram suiker
- zout
Vulling
- 2 potjes appelschijfjes op sap
- evt. rozijnen naar smaak
- maïzena
Afwerken
- 1 potje abrikozenjam van Scholtissenhof
Instructies
Vlaaiboden en -deksel
- Doe de bloem en het zout in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden.
- Los de gist en de suiker op in de lauwe melk. doe dit samen met de boeter en het ei in het kuiltje gieten.
- Kneed een soepel gistdeeg.
- Dek het deeg af en laat het circa 1 uur rijzen.
- Neem 2/3 van het deeg en rol dit uit tot een ronde lap, die de ingevette vlaaivorm bedekt.
- Prink de bodem een paar keer in en laat een tweede keer rijzen.
- Verwarm de oven op 220 graden Celsius.
Vulling
- Doe de appelschijfjes in een vergiet en vang het sap op.
- Verwarm het sap en bind het licht met de maïzena.
- Laat even afkoelen en verdeel het dan over de vlaaibodem.
Deksel
- Rol de rest van het deeg uit tot een dunne lap. leg deze op de appels en snij het overhangende deeg af.
- Knip met een schaar gaatjes in het deksel en laat alles nogmaals rijzen.
- Bak de vlaai gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven.
- Hij moet mooi bruin zijn en stevig aanvoelen.
Afwerken
- Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje en verdeel over het deksel van de vlaai.
- Het geheel krijgt een prachtige glas en een zoetere smaak.
- Laat alles op een rooster afkoelen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Dit recept is u aangeboden door Hoeve Scholtissenhof in Bocholtz.