Appeltsouwsjlaag

Appeltsouwsjlaag

Limburgse dichte appelvlaai
Porties: 6
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

Vlaaiboden en -deksel

  • 2 deciliter melk
  • 400 gram bloem
  • 20 gram verse gist
  • 50 gram boter
  • ei
  • 30 gram suiker
  • zout

Vulling

  • 2 potjes appelschijfjes op sap
  • evt. rozijnen naar smaak
  • maïzena

Afwerken

  • 1 potje abrikozenjam van Scholtissenhof

Instructies

Vlaaiboden en -deksel

  • Doe de bloem en het zout in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Los de gist en de suiker op in de lauwe melk. doe dit samen met de boeter en het ei in het kuiltje gieten.
  • Kneed een soepel gistdeeg.
  • Dek het deeg af en laat het circa 1 uur rijzen.
  • Neem 2/3 van het deeg en rol dit uit tot een ronde lap, die de ingevette vlaaivorm bedekt.
  • Prink de bodem een paar keer in en laat een tweede keer rijzen.
  • Verwarm de oven op 220 graden Celsius.

Vulling

  • Doe de appelschijfjes in een vergiet en vang het sap op.
  • Verwarm het sap en bind het licht met de maïzena.
  • Laat even afkoelen en verdeel het dan over de vlaaibodem.

Deksel

  • Rol de rest van het deeg uit tot een dunne lap. leg deze op de appels en snij het overhangende deeg af.
  • Knip met een schaar gaatjes in het deksel en laat alles nogmaals rijzen.
  • Bak de vlaai gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Hij moet mooi bruin zijn en stevig aanvoelen.

Afwerken

  • Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje en verdeel over het deksel van de vlaai.
  • Het geheel krijgt een prachtige glas en een zoetere smaak.
  • Laat alles op een rooster afkoelen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Dit recept is u aangeboden door Hoeve Scholtissenhof in Bocholtz.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak
Land van herkomst Limburg / Nederland