Ärter med fläsk
erwtensoep met spek.
Ingrediënten
- 500 g gele groene of spliterwten
- 1250 ml water
- 2 ui fijngehakt
- 1 ui gepeld en met twee kruidnagels erin gestoken
- 500 g spek
- 1 theelepel marjolein
- halve theelepel tijm
- zout
Instructies
- Was de erwten in stromend water en doe ze in een 2 tot 3 liter soeppan.
- Doe het koude water erbij en breng dit aan de kook op een flinke hitte.
- Laat het enkele minuten goed doorkoken, draai dan de hitte uit en laat de erwten in dit water een uur lang weken.
- Schep alle losgelaten velletjes eraf die aan de oppervlakte drijven.
- Voeg dan de gehakte uien, de hele ui, het spek, de marjolein, en de tijm toe en breng het geheel opnieuw aan de kook.
- Als het kookt direct de hitte terug draaien en alles 1½ laten sudderen tot de erwten zacht zijn maar niet uit elkaar vallen.
- Neem dan de hele ui en het spek uit de pan en snij het spek in plakken van ongeveer een halve centimeter.
- Maak de soep op smaak met wat zout.
- Serveertip: Ärter med Fläsk kan op twee manieren geserveerd worden.
- 1 - Leg enkele plakjes spek op een bord en schenk de soep erover heen.
- 2 - Dien de soep op en leg het spek er op een apart bord bij zodat ieder zelf kan nemen.
- In Zweden wordt deze soep in de winter gegeten als donderdagavond eten, samen met Plättar. (Zie recept verderop)