Ärter med fläsk

erwtensoep met spek.
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 500 g gele groene of spliterwten
  • 1250 ml water
  • 2 ui fijngehakt
  • 1 ui gepeld en met twee kruidnagels erin gestoken
  • 500 g spek
  • 1 theelepel marjolein
  • halve theelepel tijm
  • zout

Instructies

  • Was de erwten in stromend water en doe ze in een 2 tot 3 liter soeppan.
  • Doe het koude water erbij en breng dit aan de kook op een flinke hitte.
  • Laat het enkele minuten goed doorkoken, draai dan de hitte uit en laat de erwten in dit water een uur lang weken.
  • Schep alle losgelaten velletjes eraf die aan de oppervlakte drijven.
  • Voeg dan de gehakte uien, de hele ui, het spek, de marjolein, en de tijm toe en breng het geheel opnieuw aan de kook.
  • Als het kookt direct de hitte terug draaien en alles 1½ laten sudderen tot de erwten zacht zijn maar niet uit elkaar vallen.
  • Neem dan de hele ui en het spek uit de pan en snij het spek in plakken van ongeveer een halve centimeter.
  • Maak de soep op smaak met wat zout.
  • Serveertip: Ärter med Fläsk kan op twee manieren geserveerd worden.
  • 1 - Leg enkele plakjes spek op een bord en schenk de soep erover heen.
  • 2 - Dien de soep op en leg het spek er op een apart bord bij zodat ieder zelf kan nemen.
  • In Zweden wordt deze soep in de winter gegeten als donderdagavond eten, samen met Plättar. (Zie recept verderop)
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Pizza / Soep
Land van herkomst Zweden