Artisjokbodems met vinaigrette
Dit vegetarische voorgerecht kunt u op ieder moment van het jaar eten. Het Franse gerecht is licht en heeft een zacht-frisse smaak. De bereiding is enigszins bewerkelijk, maar niet moeilijk.
Ingrediënten
- 4 artisjokken
- 1,5 citroen
- zout
- versgemalen peper
- 1 bos(jes) waterkers
- 2 takjes peterselie
- ½ bos(jes) bieslook
- 2 eetlepel wijnazijn
- 1 theelepel mosterd
- 6 eetlepel arachideolie
Instructies
- Breek de stelen van de artisjokken, verwijder de buitenste rand bladeren en snijd twee derde van de bovenkant af.
- Schil de onderkant van de artisjokken om de bodems bloot te leggen.
- Bewerk het snijvlak met een halve citroen.
- Doe de artisjokbodems in een pan met ruim koud water, het sap van 1 citroen en flink wat zout. Leg een doek op de artisjokbodems opdat ze onder water blijven. Breng ze aan de kook en laat ze circa 20 minuten koken (inprikken om gaarheid te controleren).
- Laat ze afkoelen in het kookvocht. Laat ze vervolgens uitlekken en verwijder het hooi met een lepel.
- Haal de steeltjes van de waterkers, was de blaadjes en dep ze droog.
- Hak de peterselie met de staafmixer en de hakmolen en knip het bieslook fijn.
- Maak de vinaigrette door de azijn, de mosterd en de olie door elkaar te kloppen met de staafmixer, breng op smaak met zout en peper.
- Bedek vier borden met de waterkers. Zet daarop de artisjokbodems en vul de holten met de vinaigrette. Bestrooi het geheel ten slotte met de peterselie en het bieslook