Asuparagasugohan
rijst met kip en asperges
Ingrediënten
- 300 gram kippenvlees mager
- 12 asperges bij voorkeur groene
- 1 liter dashi kippebouillon
- 2 eetlepel(s) lichte sojasaus
- 2 eetlepel(s) mirin
- 1 eetlepel(s) donkere sojasaus
- 250 gram kortkorrelige rijst
- 1 eetlepel(s) gemberwortel geraspte
- 2 lente-uitjes gesnipperde
Instructies
- Maak het kippenvlees droog en snij het in blokjes van 1 cm, bestrooi ze met wat zout en laat ze 15 min. liggen.
- Schil de asperges en snij aan de onderkant een stukje van 3 a 4 cm af.
- Snij hierna de asperges in stukken van 4 cm.
- Snij dikke stukken doormidden.
- Breng de dashi of visbouillon aan de kook, voeg sojasauzen, mirin of vervanger, gemberwortel en zout naar smaak toe.
- Roer alles goed dooreen en wacht tot alles opnieuw aan de kook is gekomen.
- Strooi dan de gewassen en gedroogde rijst langzaam in de pan zodat alles blijft koken.
- Laat alles enkele minuten flink doorkoken.
- Temper het vuur en leg de deksel op de pan.
- Laat de inhoud 10 min. zachtjes doorkoken totdat het vocht bijna geabsorbeerd is.
- Leg dan de stukjes kippenvlees en asperges op de rijst.
- Sluit de pan opnieuw af en laat alles nog 10 tot 13 min. zachtjes doorkoken.
- Draai het vuur uit en laat de gesloten pan nog 5 min. staan.
- Schep de inhoud om met een grote vleesvork.
- Dien het gerecht op in voorverwarmde kommen.
- Strooi er wat lente ui of bieslook over.