Aubergine met lamsgehakt en walnotensaus

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 grote ui
  • 1 aubergine
  • 500 g lamsgehakt of rundergehakt
  • zout
  • peper
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepel(s) peterselie fijngehakte
  • ¼ l yoghurt dikke
  • 100 g walnoten gepelde ongezouten
  • 5 eetlepel(s) olijfolie

Instructies

  • Snipper de gepelde ui.
  • Snijd de steelaanzet en een stukje onderkant van de aubergine.
  • Snijd de aubergine in de breedte in plakken van 1 cm.
  • Bestrooi de plakken met zout en laat ze een half uur staan.
  • Knijp of druk met behulp van keukenpapier het vocht uit de aubergineplakken.
  • Maak het gehakt aan met zout, peper, de knoflook uit de knijper, de gesnipperde ui en de peterselie.
  • Houd enkele blaadjes peterselie apart.
  • Maak er zoveel ballen van als er plakken aubergine zijn.
  • Druk de gehaktballen plat.
  • Hak de walnoten tot grove kruimels en roer ze door de yoghurt.
  • Breng deze yoghurtsaus op smaak met een beetje zout.
  • Bak de gehaktrondjes in een beetje olijfolie in ongeveer 15 minuten op een niet te hoog vuur gaar. Draai het gehakt halverwege de baktijd om.
  • Schep het vlees uit de pan en houd het warm.
  • Giet nog wat olijfolie in de koekenpan.
  • Verhit de olie en bak de aubergineplakken snel enkele minuten aan beide kanten tot ze lichtbruin kleuren.
  • Prik er met een vork in om te controleren of de aubergine zacht en dus gaar is.
  • Laat de aubergineplakken even op keukenpapier uitlekken.
  • Leg ze vervolgens op een schaal en leg op elke aubergineplak een rondje gehakt.
  • Garneer met peterselieblaadjes.
  • Serveer de yoghurtsaus er apart bij.

Notities / Tips / Wijnadvies

Variatietiptip:
Serveer in plaats van yoghurt-notensaus een tomatensaus die als volgt wordt gemaakt: Verwarm de inhoud van een pakje gezeefde tomaten en roer er 3 lepels crème fraîche en wat fijngehakte peterselie door.
Serveertip:
Serveer bij dit gerecht gekookte tuinbonen en rijst.
Wijnadvies:
Schenk een lekkere verfrissende rosé uit Frankrijk of Italië (9-11ºC).
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Lamsvlees / Vlees
Land van herkomst Turkije