Auberginetorentje met peterseliesaus
AllerHande december 2003
Ingrediënten
- 2 aubergines
- 1 takje rozemarijn
- 6 eetlepel(s) olijfolie
- 1 theelepel tomatenpuree blikje à 70 g
- 1 teentje knoflook fijngesnipperd
- 1 kalfsschnitzel in kleine blokjes
- 4 eetlepel(s) wijnzuurkool gekookte / zak à 500 g
- 100 ml slagroom
- 2 eetlepel(s) witte wijn
- ½ pot vleesfond à 380 ml
- 1 zakje peterselie verse 30 g, van steeltjes ontdaan
- 1 vleestomaat in 4 gelijkmatige plakken
Instructies
- Oven voorverwarmen op 175 °C.
- Van aubergines 8 plakken van ½ cm dik snijden.
- Rest van aubergine in heel kleine blokjes snijden.
- Blokjes in zeef leggen, licht met zout bestrooien en laten uitlekken.
- Paar naaldjes rozemarijn zeer fijnhakken.
- Van olie 2 eetlepels in kom mengen met tomatenpuree, rozemarijn, helft van knoflook, ½ theelepel zout en peper naar smaak.
- Aubergineplakken insmeren met tomatenolie.
- Plakken op met bakpapier bekleed bakblik leggen en in midden van oven in 30 minuten gaar laten worden.
- Halverwege baktijd aubergineplakken keren.
- Intussen met keukenpapier van bovenste laag aubergineblokjes zout en vocht opdeppen.
- Vocht uit blokjes drukken of knijpen.
- In braadpan 2 eetlepels olie verhitten en hierin kalfsschitzel 2 minuten roerbakken.
- Rest van olie en aubergineblokjes toevoegen.Vuur laag draaien en deksel op pan leggen.
- Mengsel afgedekt 20 minuten stoven, af en toe omscheppen.
- Na 10 minuten zuurkool, helft van slagroom en rest van knoflook erdoor scheppen.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Breng in steelpan fond met wijn aan de kook en breng pittig op smaak met zout en peper.
- Peterselieblad door fond roeren, in 30 seconden laten slinken.
- Met schuimspaan direct uit pan nemen en in bak ijskoud water overdoen.
- Peterselie uit water scheppen, laten uitlekken.
- Fond van vuur nemen.
- Slagroom en peterselie erdoor roeren, met staafmixer tot schuimige saus kloppen.
- Op elk bord gebakken aubergineplak leggen.
- Hierop plak vleestomaat leggen.
- Auberginemengsel erover verdelen en torentje afdekken met plak aubergine.
- Saus eromheen schenken.