Ayva receli
Kweepeerjam
Ingrediënten
- 1 kg kweeperen
- 3 kruidnagel
- 1 kaneel circa 5 cm lang
- 1 liter water
- 1 kg suiker
- 4 eetlepel(s) citroensap
- 4 eetlepel(s) rozenwater
Instructies
- Schil de kweeperen, snijd er de klokhuizen uit, rasp de peren en doe in een zuurbestendige kom.
- Wikkel de schil en de zaden van de kweeperen, de kruidnagels en kaneelpijp in gebleekt katoen en doe het pakje in de pan.
- Giet er zoveel koud water bij dat alles onder staat en breng aan de kook.
- Laat in circa 30 min. gaar koken.
- Giet het mengsel door een zeef in een kom, bewaar de kweepeer en het zakje.
- Giet het kooknat in een maatbeker en giet er zo nodig water bij tot u 4,5 dl vocht hebt.
- Giet het vocht in een pan, breng aan de kook en laat 2 min. koken.
- Voeg de bewaarde kweeperen en het zakje toe en laat 5 min. onafgedekt koken.
- Neem de pan van het vuur en laat het mengsel circa 3 min. trekken tot het roze wordt.
- Breng het mengsel weer aan de kook, voeg het citroensap toe en laat 20-30 min. koken tot een suikerthermometer 105°-106° C. aangeeft.
- Verwijder het pakje. Schep er (desgewenst) het rozenwater door.
- Schep de jam in hete gesteriliseerde potten en sluit die luchtdicht af.
- Bewaar op een koele donkere plek.