Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
Ingrediënten
- 320 gram bloem
- 20 gram verse gist of 10 gr droge gist
- 175 gram water op kamertemperatuur
- 5 gram suiker
- 5 gram zout
- 40 gram vetstof boter, olie, smout
- water om te koken
- 5 g bicarbonaat
- zaadjes facultatief
Instructies
- Meng alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine of een kom.
- Begin met kneden.
- Wanneer er zich een mooi bol heeft gevormd mag je het zout toevoegen.
- Kneed het deeg nog een 10 minuutjes door.
- Wrijf een kom in met een beetje olie en leg daar het deeg in.
- Laat het deeg 40 minuten rijzen onder een handdoek.
- Wrijf je aanrecht of een bakblik met wat olie in.
- Na het rijzen duw je de lucht uit het deeg en maak je 6 gelijke bolletjes deeg.
- Prik met de achterkant van een houten lepel een gaatje in het deeg.
- Steek daar nu je vinger in en draai het deeg rond op je vinger.
- Je zult zien dat het gat groter wordt.
- Leg de gevormde bagel op het aanrecht of het bakblik en laat ze onder een handdoek nogmaals 15 minuutjes rusten. Ondertussen breng je het water aan de kook met 5 gr natrium bicarbonaat en je verwarmt je oven voor op 200 °C.
- Neem een bagel en doop deze in het kokende water.
- Duw de bagel zachtjes met een lepel 8 tot 10 seconden onder water.
- Haal de bagel uit het water en leg ze op een rooster zodat ze kunnen uitlekken.
- Wanneer de bagels uitgelekt zijn leg je ze op een bakblik bekleed met bakpapier en bak je de bagels in ca 15 tot 20 minuutjes goudgeel en gaar.
- Leg ze op een rooster om af te koelen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Een bagel eet je zoals een boterham met hartig of zoet beleg.