Meng in een kom de bloem en een snufje zout en maak in het midden van het
bloemmengsel een kuiltje.
Los de gist in 1 dl handwarm water op.
Schenk de gistoplossing en de olie in het kuiltje en meng de ingrediënten
goed.
Voeg beetje bij beetje nog ± 1 dl handwarm water toe en kneed het mengsel tot een samenhangend deeg.
Kneed het deeg nog ± 10 minuten krachtig door en vorm het tot een bal.
Schenk 1 eetlepel olie in een schone kom en rol de deegbal door de olie.
Dek de kom met een vochtige doek of met plasticfolie af en laat het gistdeeg ± 1 uur op een warme plaats rijzen tot het volume is verdubbeld.
Kneed het deeg nogmaals even door en verwerk het als pizzabodem volgens het recept.
Maak de randen van de pizza iets dikker, zodat de vulling er tijdens het bakken niet af kan glijden.
Bak een platte pizza altijd in een zeer hete oven van ± 250°C (hèt geheim van een perfecte bodem: krokant van buiten en zacht van binnen!). Een opgerolde of dubbelgevouwen pizza wordt vaak op iets lagere temperatuur (220°C) gebakken.
U kunt het gerezen gistdeeg een á twee dagen in de koelkast bewaren.
Invriezen kan ook. Laat bevroren deeg altijd langzaam ontdooien en goed op kamertemperatuur komen, voordat u het verder verwerkt.
Zo lukt pizzadeeg altijd Voorzichtig met water Begin altijd voorzichtig met het toevoegen van water, niet elke soort bloem neemt dezelfde hoeveelheid vocht op. Mocht het deeg toch te vochtig worden, voeg dan wat extra bloem toe.
Soepel kneden Pizzadeeg kneden doet u zo: duw het deeg met de handpalm van voren naar achteren, zodat het wordt uitgerekt. Draai het deeg een kwartslag, vouw het dubbel en duw het opnieuw van voren naar achteren. Kneed het deeg op deze manier ± 10 minuten stevig door, tot het soepel en elastisch is.
Deeg uitrollen Echte Italiaanse pizzabakkers draaien het deeg snel rond in de lucht, tot het de vereiste vorm en dikte heeft. Leuk om naar te kijken, maar het deeg uitrollen met een deegroller kan gelukkig ook. Een dikte van 5-10 mm is ideaal.
Bakken op steen De lekkerste pizza wordt gebakken in een met hout gestookte oven, op een stenen ondergrond. Voor thuis zijn speciale pizza-ovens met een steen plaat te koop.
U kunt ook een natuurstenen plaat of tegel op een bakplaat in de oven leggen. Verwarm de oven dan wel extra lang voor, zodat de steen door en door heet wordt.
Extra luchtig deeg Gist maakt pizzadeeg extra luchtig. Omdat gistcellen pas actief worden bij ± 37°C, wordt gist in handwarm water opgelost en moet het deeg op een warme plaats rijzen. Droge gist kunt u verwerken volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.