Basisrecept rijstepap
AllerHande januari 2004
Ingrediënten
- 1 vanillestokje
- 1 l volle melk
- 200 g dessertrijst pak à 400 g
- witte basterdsuiker of fijne kristalsuiker
- donkere basterdsuiker naar keuze
- kaneel
- rodebessensap fles, 250 ml
Instructies
- Vanillestokje opensnijden en met mespunt merg eruit schrapen.
- In pan met dikke bodem melk met vanillemerg en -stokje aan de kook brengen.
- Rijst en mespunt zout toevoegen en al roerend opnieuw aan de kook brengen.
- Vuur (van kleinste pit van gasfornuis) zeer laag zetten en eventueel vlamverdeler gebruiken, want rijstepap brandt snel aan.
- Deksel op pan leggen en rijst in ca. 12 minuten gaarkoken.
- Met houten spatel regelmatig omroeren, ook goed langs randen van pan.
- Pan van vuur nemen en vanillestokje verwijderen.
- Rijstepap op smaak brengen met suiker en over vier schaaltjes verdelen.
- Lauwwarm eten (rijstebrij) of verder laten afkoelen (rijstepudding).
- Lekker met basterdsuiker, kaneel of rode bessensap.
Notities / Tips / Wijnadvies
Kookidee: om het romige karakter van dit nagerecht te benadrukken kunt u 2 eetlepels
ongezouten roomboter door de warme rijstepap roeren. Of klop 125 ml slagroom stijf met 1-2
eetlepels suiker en spatel dat door de afgekoelde rijstepap
ongezouten roomboter door de warme rijstepap roeren. Of klop 125 ml slagroom stijf met 1-2
eetlepels suiker en spatel dat door de afgekoelde rijstepap