Belgisch slaatje met mosterdvinaigrette

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 liter water
  • 1 eetlepel acaciahoning
  • 1 eetlepel griessuiker fijne kristalsuiker
  • 2 citroenen

Voor het slaatje:

  • 4 grote Jonagold appelen
  • ½ krop groene krulsla
  • 1 grote aardappels
  • 100 gr fijne boontjes
  • 8 radijzen
  • 8 mooie sneetjes Gandaham
  • 1 eetlepel peterselie gehakt
  • 2 eetlepels notenolie
  • peper
  • zout

Voor de saus:

  • 1 eetlepel mayonaise
  • 3 eetlepels water
  • 1 eetlepel pitjesmosterd
  • 1 eetlepel dragonazijn
  • 1 eetlepel azijn

Instructies

  • Breng het water met de honing en de griessuiker aan de kook.
  • Was de citroenen zorgvuldig met lauw water, schil 1 citroen en pers ze allebei uit.
  • Voeg ¾ van het sap en de citroenschil bij het siroopwater en gebruik ¼ straks voor de appelbolletjes.
  • Maak met een meloen- of parisiennelepeltje mooie bolletjes van 1-1½ cm diameter uit de appelen en dompel ze onmiddellijk in de rest van het citroensap (om verkleuring te vermijden).
  • Dompel de bolletjes vervolgens in het kokende siroopwater.
  • Laat ze maximaal 2 minuten in kokend water opborrelen, haal ze uit het water en laat ze afkoelen.
  • Reinig intussen de krulsla.
  • Schil de aardappel, snijd hem in kleine blokjes of brunoise en kook die in een weinig gezouten water beetgaar.
  • Verfris en laat uitlekken.
  • Reinig de boontjes en kook ze ook beetgaar.
  • Versnijd de radijzen in fijne schijfjes.
  • Meng de sla met de boontjes, de aardappelblokjes en de schijfjes radijs.
  • Snijd de plakjes Gandaham in een driehoek en maak er horentjes van.
  • Vul ze op met de appelparels en schik 2 horentjes per bord.
  • Meng de notenolie onder de gemengde sla en breng op smaak met peper en zout. Meng de mayonaise met het water, de mosterd en de azijnen en klop goed los.
  • Giet deze vinaigrette rond het slaatje en werk af met versnipperde peterselie.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Fruit / Salade / Varkensvlees / Vlees / Voorgerechten
Land van herkomst België