Berliner bollen 2

Boodschappen 12-2006
Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • snufje zout
  • 25 g verse gist of ca 12 g gedroogde
  • 50 ml lauwe melk
  • 50 g suiker
  • 65 g gesmolten boter
  • 3 eieren
  • 2 los geklopte eiwitten
  • 1 pot jam naar keuze bv aardbeien of bosbessenjam
  • olie om te frituren
  • 4 eetlepel(s) rietsuiker
  • 1 eetlepel(s) kaneelpoeder

Instructies

  • Zeef de bloem in een kom en voeg het zout toe.
  • Los de gist op in de melk en roer er een eetlepel suiker door.
  • Laat de gist ca 20 minuten staan.
  • Zodra er belletjes te zien zijn kan de gist worden gebruikt.
  • Voeg eerst de gist toe aan de bloem en vervolgens de gesmolten boter.
  • Meng door elkaar.
  • Voeg de rest van de suiker toe en één voor één de eieren.
  • Mix tot een dik deegachtig beslag en laat dit afgedekt een uur rijzen.
  • Bestuif het aanrecht met bloem.
  • Rol het deeg hierop uit tot een plak van 1 cm dik.
  • Steek er een gelijk aantal rondjes met een middellijn van ca 8 cm uit.
  • Bestrijk s e randen met losgeklopt eiwit.
  • Druk in de helft van de rondjes een kuiltje.
  • Schep een beetje jam in het kuiltje.
  • Dek de gevulde rondjes af met de overgebleven rondjes en druk de met eiwit besmeerde kanten op elkaar.
  • Dek de bollen af en laat ze een ½ uur rijzen.
  • Verhit de olie tot 160 C.
  • Bak enkele bollen tegelijk in de hete olie in ca 10 minuten gaar.
  • Draai ze tijdens het bakken af en toe om.
  • Laat ze op keukenpapier uitlekken.
  • Bestrooi de afgekoelde bollen met een mengsel van rietsuiker en kaneelpoeder.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak
Land van herkomst Duitsland