Bladerdeeg

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • ½ kg bloem
  • 1 mespunt zout
  • 100 gr vetstof met hoog smeltpunt
  • 2 dl water
  • 300 gr vetstof met hoog smeltpunt

Instructies

  • Zeef de bloem op een houten plank of werkblad en voeg het zout toe.
  • Snijd 100 gr boter in stukjes en wentel elk stukje in de bloem.
  • Verwerk het met toevoeging van het water al knedend tot een gelijkmatig deeg.
  • Maak er een bol van en laat die 30 minuten op een koele plaats rusten.
  • Zeef een weinig bloem op het werkblad en de deegrol en rol het deeg tot ½ cm dikte uit.
  • Verdeel de 300 gr vetstof in stukjes en leg die verspreid over de helft van het deeg, maar niet dicht tegen de rand.
  • Vouw nu de onderkant tot op ⅔ van de hoogte en plooi dan de bovenkant gelijk met de verkregen onderkant.
  • Laat het deeg minstens 4 uur rusten.
  • Leg het deeg met de gesloten kanten aan de zijkanten en rol het opnieuw uit tot een rechthoek.
  • Vouw nu de onderkant tot op ⅔ van de hoogte en plooi dan de bovenkant gelijk met de verkregen onderkant.
  • Laat het deeg opnieuw een kwartier rusten.
  • Herhaal de bewerking dan nog viermaal, in totaal zesmaal.
  • Draag er zorg voor dat de gesloten zijkanten steeds opzij zijn.
  • Laat nog een half uur rusten.
  • Het deeg is nu klaar voor gebruik.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Basisrecept / Gebak
Land van herkomst België