Bonentajine met harissa en koriander
Deze traditionele Berberse tajine wordt in heel Marokko in eindeloze variaties gegeten met verschillende soorten bonen, zoals witte, borlotti-, zwartoog-, tuin- of limabonen.
Meestal wordt het gerecht geserveerd met slechts wat brood, maar het is ook heerlijk met dikke, romige yoghurt en een Marokkaanse fruitchutney.
Equipment
- tajine
Ingrediënten
- 50 g gedroogde witte bonen 1 nacht geweekt en afgegoten
- 2 eetlepel(s) ghee smen of arganolie, of 1 eetlepel olijfolie plus 1 eetlepel boter
- 2 uien gesnipperd
- 4 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 rode chilipepers zonder zaad en fijngehakt
- 2 theelepel suiker
- 2 theelepel harissa
- 2 blikken à 400 g tomatenblokjes
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- bosje verse munt fijngehakt
- bosje verse bladpeterselie fijngehakt
- bosje verse koriander fijngehakt
- 1-2 citroenen in partjes, voor erbij
Instructies
- Doe de bonen met ruim water in een pan en breng het aan de kook.
- Zet het vuur laag en
- laat de bonen circa 30 minuten sudderen, tot ze gaar zijn.
- Giet ze zeer goed af.
- Verhit de ghee in een tajine of pan met dikke bodem.
- Voeg de ui, knoflook, chilipeper en suiker toe en bak ze 2-3 minuten, tot ze beginnen te verkleuren.
- Doe de harissa en afgegoten bonen erbij en meng goed.
- Voeg de tomaten toe en schenk er zo veel water bij dat de bonen
- onderstaan. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur laag.
- Dek de pan af en laat alles circa 30 minuten op laag vuur sudderen.
- Breng de tajine op smaak met zout en peper.
- Roer het grootste deel van de kruiden erdoor
- en laat het gerecht nog 10 minuten zachtjes koken.
- Garneer het met de resterende kruiden en geef de partjes citroen erbij om erover uit te knijpen.