Bonentajine met harissa en koriander

Bonentajine met harissa en koriander

Deze traditionele Berberse tajine wordt in heel Marokko in eindeloze variaties gegeten met verschillende soorten bonen, zoals witte, borlotti-, zwartoog-, tuin- of limabonen. Meestal wordt het gerecht geserveerd met slechts wat brood, maar het is ook heerlijk met dikke, romige yoghurt en een Marokkaanse fruitchutney.
Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g gedroogde witte bonen 1 nacht geweekt en afgegoten
  • 2 eetlepel(s) ghee smen of arganolie, of 1 eetlepel olijfolie plus 1 eetlepel boter
  • 2 uien gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 rode chilipepers zonder zaad en fijngehakt
  • 2 theelepel suiker
  • 2 theelepel harissa
  • 2 blikken à 400 g tomatenblokjes
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • bosje verse munt fijngehakt
  • bosje verse bladpeterselie fijngehakt
  • bosje verse koriander fijngehakt
  • 1-2 citroenen in partjes, voor erbij

Instructies

  • Doe de bonen met ruim water in een pan en breng het aan de kook.
  • Zet het vuur laag en
  • laat de bonen circa 30 minuten sudderen, tot ze gaar zijn.
  • Giet ze zeer goed af.
  • Verhit de ghee in een tajine of pan met dikke bodem.
  • Voeg de ui, knoflook, chilipeper en suiker toe en bak ze 2-3 minuten, tot ze beginnen te verkleuren.
  • Doe de harissa en afgegoten bonen erbij en meng goed.
  • Voeg de tomaten toe en schenk er zo veel water bij dat de bonen
  • onderstaan. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur laag.
  • Dek de pan af en laat alles circa 30 minuten op laag vuur sudderen.
  • Breng de tajine op smaak met zout en peper.
  • Roer het grootste deel van de kruiden erdoor
  • en laat het gerecht nog 10 minuten zachtjes koken.
  • Garneer het met de resterende kruiden en geef de partjes citroen erbij om erover uit te knijpen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten
Land van herkomst Marokko
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch