Lamsbout met groenten uit de Tajine
Recept afdrukken
No ratings yet

Lamsbout met groenten uit de Tajine

ik ben gek op de Marokkaanse keuken. De kruiden, de smaken, het vlees ZALIG! Om deze smaken allemaal te vangen kun je het beste een Tajine gebruiken. Maar het mag ook in een gewone braadpan, geen enkel probleem zolang je het deksel er maar op doet. Dit gerecht smaakt het lekkerst met een mooi stuk lamsbout. Er moet wel een randje vet aan zitten want dat bepaalt echt die o zo bekende Lamsvlees smaak. Maar je kunt ook een riblap gebruiken.
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Lamsvlees, Vlees
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 gram Lamsbout in blokken gesneden
  • 400 ML Kippenbouillon
  • 2 TL Harissa
  • 1 TL Koriander gemalen
  • 1 TL Komijn gemalen
  • 1 TL Zwarte Komijn - ook wel Nigella zaad genoemd
  • 1 Winterpeen in stukjes gesneden
  • 2 flinke aardappels in blokjes gesneden
  • 1 TL Ras el Hanout
  • 150 gram Sugar Snaps
  • 1 Ui gesneden
  • 5 teentjes Knoflook

Instructies

  • Wrijf het vlees licht in met peper en zout.
  • Bak het vlees in de tajine in wat olie bruin aan alle kanten.
  • Voeg de ui toe en fruit even mee tot die glazig is, voeg dan de knoflook toe en fruit die ook even lichtjes mee.
  • Roer alle kruiden inclusief de Harissa door de bouillon en roer dit even goed door.
  • Doe de bouillon bij het vlees in de Tajine.
  • Doe het deksel op de Tajine en stoof dit allemaal in zo'n 2 uur gaar.
  • De laatste 40 minuten van de stooftijd voeg je de gesneden groentes toe.

Marokkaanse Kippenbouten met Dadels en Zwarte Komijn
Recept afdrukken
No ratings yet

Marokkaanse Kippenbouten met Dadels en Zwarte Komijn

Kip kun je op zoveel heerlijke manieren bereiden. Dit recept is er weer een voorbeeld van. De heerlijke Marrokkaanse kruiden en Dadels geven het een zalig Noord Afrikaans tintje. Je kunt het in de Tajine maken maar in een braadpan gaat ook heel goed. Ik heb in dit recept het zogenaamde Nigella zaad, ook wel Zwarte Komijn genoemd, gebruikt. Dit geeft het samen met de dadels een heerlijke smaak. Laat de saus ook even lekker reduceren en dip daar met je brood of Chapatis in.
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Marokko
Porties: 2 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 Kippenbouten
  • 1 eetlepel(s) Bloem
  • 1 scheut Olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • 4 Sjalotjes gesneden
  • 1 Kaneelstokje
  • 4 teentjes Knoflook fijn gehakt
  • 1 TL Gemberpoeder
  • 1 TL Komijn Gemalen
  • ½ TL Kurkuma Koenjit gemalen
  • 1 TL Cayennepeper
  • 1 eetlepel(s) Zwarte Komijn – ook wel Nigella zaad genoemd
  • 300 ml Kippenbouillon mag van een blokje of potje
  • 2 eetlepel(s) citroensap Verse
  • 4 Dadels zonder pit / niet van die snoepdadels! Gewoon gedroogde dadels van de Toko
  • Handje Koriander verse voor de garnering

Instructies

  • Wrijf de kippenbouten in met peper en zout en doe ze in de plastic zak met daarin de bloem. Schud de zak goed en verdeel zodoende de bloem gelijkmatig over de bouten.
  • Verwarm de olijfolie in de braadpan of Tajine en braad daarin de bouten mooi goudbruin.
  • Doe de uien erbij en fruit deze mee tot ze glazig zijn.
  • Voeg de knoflook toe.
  • Voeg vervolgens alle kruiden toe.
  • Roer alles even lekker door en voeg het citroensap toe.
  • Doe de bouillon erbij, zet het deksel op de pan en stoof alles gaar in zo’n 45 minuten.
  • Voeg na 45 minuten de dadels toe aan het mengsel voor een minuut of 8.
  • Haal de bouten uit de pan, leg deze even op een bord om te rusten.
  • Reduceer het kookvocht tot een mooie saus.
  • Serveer de bouten op een bord en giet daarover de saus.
  • Garneer eventueel met wat gebakken amandelen en een beetje gehakte koriander.

Lamscurry
Recept afdrukken
No ratings yet

Lamscurry van Mijn zus kookt vandaag

Verras je vrienden en familie met deze heerlijke Curry. Je hebt er wel even wat tijd voor nodig maar het is zeer zeker de moeite waard. Ga naar je lokale Turks/Marokkaanse slager voor een mooi stukje Lamsbout of schouder. Laat het de slager in blokjes snijden maar neem vooral ook het snijafval en bot mee om een andere keer een zalige bouillon van te trekken. Wanneer je daar toch bent haal er wat verse Groene Pepertjes en Limoenbladeren bij. De mijne heeft ze in de vriezer. Dat is geen enkel probleem, fijn zelfs! Een paar blaadjes eruit pakken en de rest weer de vriezer in. Als hij het heeft neem ook wat Saffraan mee, Saffraan is vrij duur maar je gebruikt er maar een paar draadjes per gerecht van en het is zó lekker. In principe is elke curry gebaseerd op een currypasta. Deze puree van ui, knoflook, pepertjes, gember en kruiden maakt de smaak van de curry. Je kunt dit een paar uur vantevoren maken om zo de smaken van de currypasta goed door elkaar te laten trekken maar ik maak het eigenlijk meestal vlak ervoor.
Recept categorieën: Curry's, Lamsvlees, Vlees
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 Kilo Lamsschouder of bout in blokjes gesneden. Schuw het vet niet! Dit geeft juist de heerlijke smaak aan Lamsvlees.
  • 300 ml Bouillon van een half blokje of halve theelepel Kippenbouillon
  • 3 Limoenblaadjes
  • ½ citroen schil Rasp ervan een
  • 4 eetlepel(s) Yoghurt Grieks of Turks
  • 2 Vleestomaten lekker vers, vooral niet te hard
  • Paar takjes Koriander

OPTIONEEL:

  • Ietsiepietsie Saffraan - een paar draadjes

Voor de currypasta:

  • 5 st Limoenbladeren
  • 5 st. Groene Pepertjes of minder als je het niet al te scherp wilt, maar met 5 à 6 is het best te doen
  • 1 Flinke Ui of 2 kleintjes
  • 3 teentjes Knoflook
  • 2 CM Gember geraspte
  • 1 TL Garam Masala

Instructies

  • Meng al de ingrediënten voor de currypasta met de staafmixer tot een pasta.
  • Verhit een heel klein scheutje olie in de braadpan of Tajine en bak de pasta een paar minuutjes aan.
  • Doe het vlees erbij en braad alles aan tot het vlees een kleurtje heeft gekregen.
  • Doe de bouillon, yoghurt, limoenblaadjes, citroenrasp erbij.
  • Roer alles goed door.
  • Snij de vleestomaten grof en pureer deze met de staafmixer met velletjes en al!
  • Doe dit ook in de pan.
  • Deksel erop en onder af en toe roeren in zo'n 2 à 2½ uur gaar stoven.
  • Gewoon tot het vlees op je tong smelt.
  • Voeg het laatste kwartiertje de fijn gesneden Koriander toe.

Notities

Serveer met Basmati of Pandan rijst welke je gekookt hebt met een stuk of 3 kardemompeultjes. En met Chapatis met een Raita van Yoghurt, Koriander en Zeezout.

Tajine Kip met Granaatappel en Bulgur
Recept afdrukken
No ratings yet

Tajine Kip met Granaatappel en Bulgur

Ik zat zo op een zaterdag (terwijl ik in de keuken stond) een marathon van "A marriage of flavours" te kijken op 24Kitchen. Dat zijn koppels die allemaal koken met Arabische en Noord Afrikaanse invloeden. Heerlijk om inspiratie op te doen of producten te leren kennen die je nog niet kende. Zo zag ik hun Granaatappel Molasses gebruiken om kip mee te marineren. Oh dat leek me nou zo lekker! Ik weet dat de zure stroopachtige substantie het vlees heerlijk mals maakt, datzelfde doet Tamarinde namelijk in de Indonesische keuken. Gelukkig hebben wij een goede Toko die het verkoopt. Zo fijn dat je in ons kleine 'durpke' toch gewoon al die spullen kan krijgen. Ik heb het gerecht een beetje van de TV gespiekt en een groot deel de smaken zelf samengesteld. Ik ben bekend met de Marokkaanse/Noord Afrikaanse keuken en smaken en ben gek op mijn Tajine, Fijn om die weer een keertje te gebruiken!Lees meer: https://www.mijnzuskooktvandaag.nl/products/tajine-kip-met-granaatappel-en-bulgur/
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Stoofpot
Land van herkomst: Arabisch, Marokko
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 Drumsticks

Marinade:

  • 4 eetlepel(s) Olijfolie
  • 3 eetlepel(s) Granaatappel melasse
  • 2 TL Ras el Hanout
  • Peper en Zout

Voor de Bulgur:

  • 2 Bosuitjes - fijn gesneden
  • 2 Uien - gesneden
  • 4 teentjes Knoflook - fijn gehakt
  • Paar blaadjes Koriander - grof gehakt
  • 1 Sinaasappel - in 8 partjes gesneden
  • Beetje Munt verse- grof gehakt
  • 1 Granaatappel - zaden
  • Klein blikje Mais
  • 2 kopjes Bulgur grof gebroken
  • 2 kopjes water
  • 6 à 7 Zongedroogde Tomaten in olie - in stukjes gesneden
  • Olijfolie

Instructies

  • Roer alle ingrediënten voor de marinade door elkaar en marineer minstens drie uur.
  • In de tajine een beetje olijfolie verwarmen en de uitjes licht fruiten, na een paar minuten de bosuitjes en knoflook erbij.
  • Ook even meefruiten.
  • Dan bak je de drumsticks bruin aan elke kant.
  • Doe de Koriander erover en verdeel de Sinaasappel tussen de drumsticks.
  • Doe een klein scheutje water in de tajine zodat de bodem nét bedekt is.
  • Doe het deksel erop en laat - onder af en toe checken en kip omdraaien - in ongeveer 40 minuten gaar stoven.
  • Na 40 minuten haal je de kip uit de tajine en zet die even apart in een afgedekte kom.
  • Haal ook de sinaasappel eruit, deze mag je weggooien.
  • Voeg de Zongedroogde tomaatjes toe en fruit die even mee in de saus.
  • Voeg de Bulgur toe, roer goed en laat deze helemaal voltrekken met de heerlijke saus terwijl je 'm lichtjes bakt. (5 minuutjes ongeveer).
  • Voeg nu het water toe, doe eerst even anderhalf kopje en kijk in hoeverre de Bulgur het vocht opneemt.
  • Roer goed door, zet het deksel weer op de tajine en op een heel zacht vuurtje nog even een minuut of 5 laten staan.
  • Strooi nu de mais eroverheen en roer zacht door.
  • Indien het nu erg droog is voeg je wat water toe maar niet teveel.
  • Laat het geheel nog een minuutje of 5 staan om de mais warm te maken,
  • Leg de kip er terug op en strooi de Granaatappel zaden er rijkelijk overheen, vervolgens de verse Munt.
  • Eet smakelijk!

Bonentajine met harissa en koriander
Recept afdrukken
No ratings yet

Bonentajine met harissa en koriander

Deze traditionele Berberse tajine wordt in heel Marokko in eindeloze variaties gegeten met verschillende soorten bonen, zoals witte, borlotti-, zwartoog-, tuin- of limabonen. Meestal wordt het gerecht geserveerd met slechts wat brood, maar het is ook heerlijk met dikke, romige yoghurt en een Marokkaanse fruitchutney.
Recept categorieën: Groenten
Land van herkomst: Marokko
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g gedroogde witte bonen 1 nacht geweekt en afgegoten
  • 2 eetlepel(s) ghee smen of arganolie, of 1 eetlepel olijfolie plus 1 eetlepel boter
  • 2 uien gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 rode chilipepers zonder zaad en fijngehakt
  • 2 theelepel suiker
  • 2 theelepel harissa
  • 2 blikken à 400 g tomatenblokjes
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • bosje verse munt fijngehakt
  • bosje verse bladpeterselie fijngehakt
  • bosje verse koriander fijngehakt
  • 1-2 citroenen in partjes, voor erbij

Instructies

  • Doe de bonen met ruim water in een pan en breng het aan de kook.
  • Zet het vuur laag en
  • laat de bonen circa 30 minuten sudderen, tot ze gaar zijn.
  • Giet ze zeer goed af.
  • Verhit de ghee in een tajine of pan met dikke bodem.
  • Voeg de ui, knoflook, chilipeper en suiker toe en bak ze 2-3 minuten, tot ze beginnen te verkleuren.
  • Doe de harissa en afgegoten bonen erbij en meng goed.
  • Voeg de tomaten toe en schenk er zo veel water bij dat de bonen
  • onderstaan. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur laag.
  • Dek de pan af en laat alles circa 30 minuten op laag vuur sudderen.
  • Breng de tajine op smaak met zout en peper.
  • Roer het grootste deel van de kruiden erdoor
  • en laat het gerecht nog 10 minuten zachtjes koken.
  • Garneer het met de resterende kruiden en geef de partjes citroen erbij om erover uit te knijpen.