Boterkoek met rozemarijn en abrikozen
AllerHande juli 2002
Ingrediënten
- 50 g gewelde abrikozen
- 50 g hazelnoten
- 1 takje rozemarijn
- 300 g patentbloem
- 250 g witte basterdsuiker
- 250 g koude boter
- zout
- 1 ei
- 1 eetlepel(s) boter om in te vetten
Instructies
- Oven voorverwarmen op 200 °C.
- Abrikozen in stukjes knippen.
- Hazelnoten grof hakken.
- Naalden van takje rozemarijn rissen en zeer fijnhakken.
- Boven beslagkom bloem en basterdsuiker zeven.
- Boter in 3 plakken snijden en op bloemmengsel leggen.
- Boter met twee messen in kleine stukjes snijden.
- Abrikozen, hazelnoten, rozemarijn en snufje zout aan bloemmengsel toevoegen.
- Met koele hand snel tot samenhangende deegbal kneden.
- Bakplaat invetten.
- Op bakplaat koek vormen van deeg.
- Ei loskloppen met een lepel water.
- Bovenkant van deeg met ei bestrijken.
- Boterkoek in ca. 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
- Laten afkoelen.
Notities / Tips / Wijnadvies
De plaatkoek wordt mooi vierkant door zelf van bakpapier een bakvorm op maat te vouwen en deze in de hoeken met paperclips vast te zetten.