Brabants Roggebrood
Ingrediënten
- 400 g roggemeel
- 320 ml lauw water
- 200 g tarwe volkorenmeel
- 10 g droge gist of 30 g verse
- 8 g zout
- 10 g suiker
- 25 g boter
- 1 eetlepel(s) azijn
Instructies
- Meng het volkorenmeel, gist en het zout door het roggemeel.
- Voeg het water toe in een kuiltje.
- Kneden tot een samenhangend deeg.
- Voeg het azijn en de andere ingredienten toe.
Kneden.
- Het is deeg is eerst erg los.
- Het is daarom gemakkelijk een deegkrabber bij de hand te hebben.
- Deel het deeg in 2 gelijke delen.
- Vorm de deegstukken in de vorm van je bakvormen.
- Je hoeft het niet op te bollen zoals normaal deeg, gewoon in vorm drukken.
- Doe de roggebroden in de vormen, duw ze aan.
- Dek ook de bovenkant af met bakpapier en sluit het deeg hiermee goed af.
- Bak de broden in een voorverwarmde oven van ongeveer 90 graden gedurende 6 u
Notities / Tips / Wijnadvies
(ipv suiker, zout, boter en azijn kan ook 37 g zuurdesem toegevoegd worden)