Brabantse Broeder
Hét geschenk om kleine vriendschappen te onderhouden en dé mogelijkheid om u met Jan en Alleman te verbroederen. De Brabantse Broeder is geen Jan in de Zak. Wellicht omdat de recepten in moderne kookboeken niet meer te vinden zijn, worden de twee recepten nog al eens door elkaar gehaald. Er is dan ook veel gelijkenis in de bereiding van Jan in de Zak en Broeder, maar verschil is er wel degelijk. Voor Jan in de Zak gebruikt men krenten en rozijnen, terwijl voor de Broeder rozijnen en wat slaolie nodig is.
Ingrediënten
- 15 g gist
- 2 deciliter melk
- 250 g bloem
- zout
- 1 ei
- 100 g rozijnen
- 2 eetlepel slaolie
Instructies
- Meng de gist aan met wat melk.
- Doe de bloem met wat zout in een kom. Maak hierin een kuiltje en schenk daarin het gistmengsel. Breek in het kuiltje ook het ei.
- Meng nu alles tot een glad beslag. Dat kan door roeren met een pollepel waarbij vooral de zijkanten steeds worden meegenomen. Het kan ook zoals vele grootmoeders deden, gewoon met de hand.
- Laat het beslag daarna een uurtje rijzen.
- Meng daarna de rozijnen door het deeg.
- Maak in een braadpan de 1 1/2 eetlepel slaolie warm, waarna het deeg in de pan gaat. Zet de pan nu even op hoog vuur, zodat zich aan de onderkant een korstje vormt.
- Bak hierna de Broeder gaar op laag vuur. Hiervoor is ca. 1 uur nodig.
- Controleer met een breipen of de Broeder gaar is: komt de pen er schoon en glad uit, dan is de Broeder gaar.
- Neem de Broeder uit de pan. Doe de 1/2 eetlepel olie in de pan en leg de Broeder er nog even omgekeerd in. Bak de tweede kant vlug bruin ... en de Broeder is klaar!
- Serveer de Broeder warm in grote plakken met stroop, stroopsaus of boter.
- De stroopsaus maakt u als volgt: verwarm 100 g boter en 2 dl stroop al roerende op een zeer zacht vuur tot zij zich gemengd hebben. Doe er desgewenst 1/2 theelepel azijn door.