Breugheliaanse rijsttaart

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 20 gr gist
  • 10 gr melk koude
  • 140 gr bloem
  • 130 gr boter
  • ½ ei
  • 20 gr suiker
  • 2 gr zout
  • abrikozenjam
  • ½ losgeklopt ei
  • 1 klein blikje halve abrikozen

Voor de rijst:

  • 150 gr dessertrijst
  • ½ liter melk
  • 125 gr suiker
  • 1 snuifje zout
  • 4 eidooiers
  • 2 eiwitten
  • 25 gr schiftsuiker ultrafijne griessuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Los de gist in de melk op en kook de rijst in de melk gaar.
  • Roer er de suiker en het zout onder en voeg ook al roerend de eidooiers toe.
  • Klop de eiwitten met de schiftsuiker op en spatel ze onder de rijst.
  • Meng de overige grondstoffen voor de taart, samen met de gistoplossing, kort door elkaar; let erop dat u het deeg niet te lang bewerkt.
  • Rol het dun uit in een cirkel van ± 33 cm diameter en bekleed hiermee een breed gebekte hoge vlaaivorm.
  • Bestrijk de bodem met een dun laagje abrikozenconfituur en bestrijk de rand van de taartvorm met het halve ei.
  • Vul de vorm tot bijna aan de rand met de rijst en leg de abrikozen erop.
  • Bak de taart 35-40 minuten op 180°C.
  • Laat hem niet te lang bakken, want de taart moet smeuïg blijven.
  • Haal de taart uit de vorm en laat hem op een rooster afkoelen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Voor een taart van 22 cm diameter en 4 ½ cm hoog:
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Nagerecht - Dessert / Rijst / Taart
Land van herkomst België