Broodje Bapao
Een klassieker uit de Indonesische keuken. Wie houdt er nou niet van? Een lekkere snelle snack zo uit de vriezer in de magnetron. Het deeg wordt vaak van speciaal Bapao meel gemaakt wat in de Toko verkrijgbaar is. Het kan ook met bloem, zelfrijzend bakmeel of zelfs witbroodmix maar daar heb ik persoonlijk geen ervaring mee. Dit recept is mijn favoriet en ik blijf erbij 😉 De vulling bestaat vaak uit Kip of Rundergehakt, lekker stevig gekruid. Je hebt er wel een grote stoompan voor nodig, dat kan helaas niet anders. Ook kan je ze wel in de kleinere bamboe stoommandjes klaar maken maar dan kan je maar een paar per keer doen.
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 1 kilo Bapao meel
- 2 eetlepel(s) witte basterdsuiker
- 6 eiwitten geklopte
- 2 pakjes gist
- 200 ml water
- 200 ml Halfvolle melk
- Zout een flinke theelepel
- 4 eetlepel(s) boter 40 gr.
- Een beetje olie
Voor de vulling:
- 1 grote Ui
- 4 tenen knoflook
- 2 CM Gember
- 1 grote Lombok
- 4 Kemirinoten
…………………………………………………..
- 700 gram Rundergehakt
- 1 TL Trassi
- 3 eetlepel(s) Palmsuiker
- 1 TL Aromat of zout
- 3 eetlepel(s) Ketjap
- 3 TL Ketoembar
- 1 TL Djinten
- 1 TL Kunyit
- 2 eetlepel(s) Tomatenpuree
Instructies
Het deeg maken:
- Voor je begint zet je de oven op een graad of 50 om voor te warmen, als je klaar bent met het deeg zet je de oven uit en kan je het deeg in de oven laten rijzen.
- Je kunt het deeg ook
- Klop de eiwitten in een grote kom tot zachte pieken.
- In een andere grote kom het meel, de gist, het suiker, het zout even met een vork goed mengen.
- Doe de melk en het water bij elkaar, doe de boter in een steelpannetje samen met de helft van het melk/water.
- Op een zacht vuurtje langzaam verwarmen tot de boter gesmolten is.
- De rest van het melk/water erbij zodat het handwarm is.
- Dan in de kom een kuiltje maken en daar de boter en het melk/water in doen en goed roeren. Breng de massa over op je aanrecht.
- Begin rustig de eiwitten toe te voegen en kneed het tot een soepel deeg.
- Het is essentieel dat je goed en lang kneed tot een zachte bol deeg.
- Zeker 10 minuten kneden!
- Maak een grote kom een beetje glad met wat olie en doe de bol deeg hierin.
- Laat het op een warme plaats minimaal 30 minuten rijzen tot het verdubbelt in formaat.
De vulling:
- Het beste kun je deze de dag ervoor maken zodat deze kan afkoelen en vetten kunnen stollen.
- Alle ingrediënten tot aan de stippellijn tot een puree vijzelen of met de staafmixer.
- Meng de andere ingrediënten behalve de palmsuiker door de puree.
- Verhit wat olie in een pan en fruit de puree zachtjes aan.
- Doe het gehakt erbij en bak dit rul.
- Doe de suiker erbij.
- Proef, en maak desgewenst op smaak met suiker/ketjap/zout/bouillonblokje.
- Proef goed, de smaak mag vrij sterk zijn want het wordt nog weer afgezwakt door het deeg van het broodje.
- Zet een vergiet in een kom en doe daar je gehakt in, dan lekt overtollig vet er wat uit.
- Laat niet alle vet eruit lekken, het moet niet te droog worden.
- Als het deeg gerezen is en de vulling klaar ga je de broodjes maken:
- Weeg bollen deeg af van ongeveer 75 gram, draai daar een platte bol van en bedek deze met wat huishoudfolie.
- Leg voor je neer met genoeg werkruimte ervoor om de bapao uit te rollen.
- Pak een plak deeg kneed en rol die tot een ronde plak van ongeveer 12 cm doorsnee.
- Leg deze op je platte hand en vorm een soort kommetje.
- Voeg een flinke eetlepel vulling in het midden.
- Vouw de randen naar elkaar toe en kneed deze dicht.
- Nu heb je een soort pasteitje model.
- Om een mooie bol te krijgen beweeg je de bal een beetje rond in je hand en sluit het deeg goed. Leg hem daarna met de naad naar beneden op je werkvlak en met je handen gevormd als 2 kommetjes beweeg je de bol in een ronddraaiende beweging (plat op het aanrecht) tot een mooi bolletje.
- Check of de naad goed gesloten is aan de onderkant.
- Leg hem in je stoom mand die bekleed is met een laagje bakpapier.
- Dek af! Anders droogt het uit terwijl je de andere Bapao’s maakt.
- Laat er genoeg ruimte tussen zitten de Bapao’s groeien nog in de pan.
- Laat het nog een 10 minuten rijzen wanneer je het laatste broodje erin hebt gedaan.
- Stoom 10 minuten met een theedoek om het deksel tegen het vocht.
- Verpak ze per stuk in een boterham-of diepvries zakje (laat afkoelen met het zakje open) en doe ze in de vriezer,
- Diepgevroren verwarm je ze in de magnetron ongeveer 90 seconden.
- Klaar.