Castiliaans rond brood
Ingrediënten
- 500 g bloem
- 2 zakjes instant gist a 7 g
- 1 eetlepel suiker
- 2 theelepel zout
- 1 ½ eetlepel olijfolie
Instructies
- Voorbereiden
- Boven grote kom bloem zeven.
- Gist, suiker en zout erdoor mengen. In midden van bloem kuiltje maken en hierin 2 dl lauw water schenken.
- Geheel in ca. 10 minuten tot mooi glad deeg kneden.
- Bal van deeg vormen en kom afdekken met vochtige theedoek.
- Deeg op warme plek ca. 1 1/2 uur laten rijzen, tot het volume is verdubbeld.
- Bereiden
- Oven voorverwarmen op 225 ºC of gasovenstand 5.
- Deeg nog even doorkneden en platte bal van ca. 25 cm doorsnee vormen.
- Bakplaat invetten met 1 eetlepel olie en deegbal erop leggen.
- Met scherp mes ruitvormig patroon in bovenzijde van deegbal snijden.
- Deeg dun bestrijken met rest van olie en in oven in ca. 25 minuten gaar en goudbruin bakken.
- Brood is gaar wanneer het hol klinkt als op de bodem wordt getikt.
Voedingswaarden
Calories: 2200 kcal | koolhydraten: 408 g | Protein: 59 g