Cha shiu
geroosterd varkensvlees
Ingrediënten
- 350 g varkenslapjes magere
- ½ Spaanse peper zeer fijngewreven / zonder zaad
- 6 eetlepel(s) droge sherry
- 1 theelepel steranijspoeder
- 5 eetlepel(s) tomatenpuree
- mespunt ve-tsin
- 1 prei
- 4-6 bolletjes gember natte
- 5 eetlepel(s) sojasaus
- 2 eetlepel(s) olie
- 1 eetlepel(s) suiker
- 2 eetlepel(s) maïzena
- zout
- citroensap
Instructies
- Leg het vlees in een schaal.
- Roer de Spaanse peper door 4 eetlepels sherry.
- Voeg de helft van het anijspoeder, de tomatenpuree en de helft van de ve-tsin toe en verdeel dat mengsel over het vlees.
- Laat dit afgedekt 1 uur marineren, maar keer de lapjes van tijd tot tijd om.
- Breng in de koekenpan een flinke bodem water aan de kook, leg het vlees erin en draai de warmtebron laag.
- Maak de prei schoon, snijd er 5 cm lange stukken van en snijd deze overlangs in repen.
- Was de repen prei, doe ze bij het vlees en dek de pan af.
- Snijd de gember in dunne plakjes en leg die op het vlees.
- Neem het vlees na 10 minuten uit de pan, schenk 3 eetlepels soja in een schaal en leg daar de lapjes in.
- Verwarm de olie en bak daarin het vlees vlug aan beide kanten bruin.
- Roer de suiker, de rest van de ve-tsin en het anijspoeder door elkaar en strooi dit op de bovenzijde van de vlees.
- Roer de rest van de sherry en de rest van de soja door de prei en gember en schep dit op het vlees.
- Schenk 1½ dl kokend water in de pan en laat het vlees nog 10-15 minuten sudderen.
- Maak van maïzena en enkele eetlepels water een dun glad papje.
- Leg de gare lapjes op een voorverwarmde schotel en bind de vloeistof met het papje tot sausdikte.
- Proef de saus, voeg naar smaak citroensap, soja, suiker of zout toe en schenk het sausje over het vlees.