Cha shiu

geroosterd varkensvlees
Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 350 g varkenslapjes magere
  • ½ Spaanse peper zeer fijngewreven / zonder zaad
  • 6 eetlepel(s) droge sherry
  • 1 theelepel steranijspoeder
  • 5 eetlepel(s) tomatenpuree
  • mespunt ve-tsin
  • 1 prei
  • 4-6 bolletjes gember natte
  • 5 eetlepel(s) sojasaus
  • 2 eetlepel(s) olie
  • 1 eetlepel(s) suiker
  • 2 eetlepel(s) maïzena
  • zout
  • citroensap

Instructies

  • Leg het vlees in een schaal.
  • Roer de Spaanse peper door 4 eetlepels sherry.
  • Voeg de helft van het anijspoeder, de tomatenpuree en de helft van de ve-tsin toe en verdeel dat mengsel over het vlees.
  • Laat dit afgedekt 1 uur marineren, maar keer de lapjes van tijd tot tijd om.
  • Breng in de koekenpan een flinke bodem water aan de kook, leg het vlees erin en draai de warmtebron laag.
  • Maak de prei schoon, snijd er 5 cm lange stukken van en snijd deze overlangs in repen.
  • Was de repen prei, doe ze bij het vlees en dek de pan af.
  • Snijd de gember in dunne plakjes en leg die op het vlees.
  • Neem het vlees na 10 minuten uit de pan, schenk 3 eetlepels soja in een schaal en leg daar de lapjes in.
  • Verwarm de olie en bak daarin het vlees vlug aan beide kanten bruin.
  • Roer de suiker, de rest van de ve-tsin en het anijspoeder door elkaar en strooi dit op de bovenzijde van de vlees.
  • Roer de rest van de sherry en de rest van de soja door de prei en gember en schep dit op het vlees.
  • Schenk 1½ dl kokend water in de pan en laat het vlees nog 10-15 minuten sudderen.
  • Maak van maïzena en enkele eetlepels water een dun glad papje.
  • Leg de gare lapjes op een voorverwarmde schotel en bind de vloeistof met het papje tot sausdikte.
  • Proef de saus, voeg naar smaak citroensap, soja, suiker of zout toe en schenk het sausje over het vlees.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Varkensvlees / Vlees
Land van herkomst Azië / China