Chapatti
Ongedesemd brood
Ingrediënten
- 350 gram chapattimeel of volkorenmeel
- ¾ theelepel zout
- 3 deciliter water
Instructies
- Zeef in een kom het meel met het zout.
- Roer er geleidelijk het koude waterdoor tot het een stevig deeg is.
- Keer het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het glad en elastisch.
- Breek het in 8 of 10 stukken en vorm elk hiervan tot een bal.
- Rol elke bal uit tot een dikte van 3 mm.
- Bestuif een niet ingevette stevige koekenpan of bakplaat (liefst gietijzer) met wat chapatti- of volkorenmeel.
- Verhit de pan op hoog vuur, voeg een chapatti toe en bak 3-4 minuten tot er blaren aan de oppervlakte verschijnen.
- Keer dechapatti en bak nog 3-4 minuten.
- Neem de chapatti met spatels uit de pan en leg hem enkele tellen onder een voorverwarmde hete grill tot er zwarte blaren verschijnen en de chapatti opzwelt.
- Verpak de chapatti direct in een warme theedoek (om het vocht erin te houden) en leg hem in een mandje; bak intussen de andere chapatti's.
- Serveer ze warm.
Notities / Tips / Wijnadvies
Noot: Chapatti's zijn het gemakkelijkst te bakken Indiase brood en ook de bekendste soort voor de meeste mensen. in feite zijn het platte ongerezen pannenkoeken van volkorenmeel, dat ata heet. Dit meel is verkrijgbaar bij Indiase/Surinaamse winkels en heet ook chapattimeel.
Gebruik anders gewoon volkorenmeel.
Als u de gebakken chapatti's in een theedoek verpakt, kunt u ze tot 2 uur van tevoren bakken.
Gebruik anders gewoon volkorenmeel.
Als u de gebakken chapatti's in een theedoek verpakt, kunt u ze tot 2 uur van tevoren bakken.