Chawal
Ingrediënten
- 100 gram langkorrelrijst basmati of patna
- 3 ½ deciliter water
- snuf zout
Desgewenst:
- plukje saffraan
Instructies
- Was de rijst minstens 3 keer in schoon water (of vaker als het water troebel blijft).
- Laat uitlekken en zoek zo nodig de steentjes eruit.
- Doe de rijst in een pan met dikke bodem en giet de afgemeten hoeveelheid water erbij; de rijst moet goed onder staan.
- Voeg zout toe, breng aan de kook en laat zonder deksel zachtjes koken tot de rijst gaar is.
- De kunst van goed rijst koken is niet gebonden aan een vaste kooktijd, maar u kunt beter regelmatig in enkele korrels bijten en stoppen met koken voordat hij te gaar wordt.
- De rijst is net goed als het binnenste van de korrel nog bijna hard is.
- Als er voor dit stadium te veel water is opgenomen, voeg dan wat extra, liefst kokend water toe.
- Giet de gare rijst af.
- Rijst kleur en smaak geven: doe wat saffraan in een soepkom en giet er een laagje kokend water over.
- Laat 20 minuten trekken en zeef het saffraanwater bij de zacht kokende rijst.
- In plaats van met dure saffraan, kan men de rijst goedkoper kleuren -en tevens smaak geven - met kurkuma (zie Noot bij Saffraanrijst).
- Neem ¼ theelepel kurkuma per 100 gr rijst en voeg aan het water toe tijdens het koken.
Notities / Tips / Wijnadvies
In plaats van met dure saffraan, kan men de rijst goedkoper kleuren -en tevens smaak geven - met kurkuma (zie Noot bij Saffraanrijst).
Neem 1/4 theelepel kurkuma per 100 gr rijst en voeg aan het water toe tijdens het
koken.
Neem 1/4 theelepel kurkuma per 100 gr rijst en voeg aan het water toe tijdens het
koken.