Chikuzen-ni
Gestoofde kip uit Chikuzen
Ingrediënten
- 250 gram gefileerd kippevlees met vel
- 4 schoongemaakte verse shii-take wilde paddestoelen
- 2 middelgrote wortels
- 150 bamboescheuten
- 4 geschrapte kleine aardappelen
- 1 konnyaku koekje aronskelkwortel
- 1-2 eetlepels plantaardige olie
- 2 dl dashi II
- 2 eetlepels suiker
- 2 eetlepels mirin zoete goudgele kookwijn die weinig alcohol bevat
- 3 eetlepels lichte sojasaus
- 50 gram peultjes
Instructies
- Snijd het kippevlees in blokjes van 2 cm.
- Maak de groente schoon en snijd het in kleine stukjes.
- Maak eventueel gebruik van decoratieve snijtechnieken.
- Kneed de konnyaku met wat zout, spoel hem af, dep hem droog en verdeel
- hem in kleine stukjes.
- Blancheer de groenten afzonderlijk in kokend water met wat zout.
- Spoel de groente af met koud water en dep ze droog.
- Verhit de olie bij veel hitte in een grote pan.
- Voeg de stukjes kip toe en roer ze door de olie.
- Voeg de wortel en de konnyaku toe en daarna, in deze volgorde, de
- paddestoelen, de bamboescheuten en de aardappelen.
- Roerbak alles 3 minuten tot de kip en de groenten licht zijn gegaard en met
- een laagje olie zijn bedekt.
- Schenk de dashi in de pan, voeg de suiker, de mirin en de sojasaus toe.
- Breng het geheel aan de kook.
- Leg een drijvend deksel in de pan en stoof het gerecht 15 minuten, tot de
- kookvloeistof voor 1/3 deel is verdampt.
- Maak de peultjes schoon en snijd ze in schuine reepjes van 2,5 cm.
- Blancheer de peultjes in kokend water met wat zout en voeg ze vlak voor
- het serveren aan het gerecht toe.
- Serveer het gerecht warm of op kamertemperatuur in kleine kommetjes,
- waarin het geheel op aantrekkelijke wijze is gearrangeerd.
- Garneer het gerecht met sterrekers.