Chrysantenrijst

Porties: 15 ballen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 225 gram rijst grote korrel
  • 3 dl water
  • 3 eetlepels sojasaus
  • ½ vel nori
  • 1 eetlepel geroosterd sesamzaad
  • 1 geraspt stuk gemberwortel
  • 6 eieren
  • 3 eetlepels dashi of kippenbouillon
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel saké; of droge sherry
  • olie om te frituren
  • rode kaviaar als garnering

Instructies

  • Kook de rijst, zoals in het recept voor Kip Donbun.
  • Besprenkel de rijst met sojasaus en bedek het geheel met een vochtige doek.
  • Verwarm de oven voor op 130°C.
  • Leg een vel nori op een bakplaat en laat het 3-4 minuten drogen.
  • Verkruimel het vervolgens en schep het, samen met het geroosterde
  • sesamzaad en de gember door de rijst.
  • Verdeel de rijst met vochtige handen in 15 ballen.
  • Leg een bal in het midden van een stuk kaasdoek of linnen, neem de hoeken
  • op een draai deze om een stevige rijstbal te vormen.
  • Doe dit met alle ballen.
  • Druk de ballen met vochtige vingers een beetje plat.
  • Bedek ze met een vochtige doek en zet ze apart.
  • Vermeng de eieren, de dashi, de suiker en de saké en klop alles goed door
  • elkaar.
  • Olie een bakpan licht in en verhit hem.
  • Doe er 4 eetlepels eiermengsel in en bak de omelet op matig vuur 1-1/2
  • minuut, tot de randen droog zijn.
  • Keer de omelet en bak de andere kant ± 30-60 seconden tot het eiermengsel
  • helemaal is gestold.
  • Maak het eiermengsel op deze wijze op.
  • Laat de omeletten afkoelen en snijd ze in dunne repen van ± 10
  • cm.
  • Leg de omeletrepen over de rijstballen, zodat zich chrysantenblaadjes
  • vormen.
  • Maak een lichte holte in het midden van elke rijstbal en vul die met een
  • beetje rode kaviaar.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Rijst
Land van herkomst Japan