Citroen limoencurd
AllerHande juli 2003
Equipment
- jampot met deksel
- soda
- theedoek
- citroentrekker
Ingrediënten
- 2 citroenen
- 2 limoenen
- 3 eieren
- 100 g ongezouten boter in blokjes
- 200 g fijne kristalsuiker
Instructies
- Jampot en deksel afwassen in heet sodawater, omspoelen met kokend water en omgekeerd op schone theedoek laten drogen.
- Citrusvruchten schoonboenen, schil grof raspen (of schil met mesje of citroentrekker in flinterdunne reepjes snijden).
- Vruchten uitpersen. In pan laag water aan de kook brengen.
- Eieren loskloppen in hittebestendige kom.
- Boter met suiker, sap en rasp door losgeklopt ei roeren.
- Vuur lager draaien en kom in pan hangen: bodem van kom mag water niet raken en water mag net niet koken.
- Dit om schiften te voorkomen.
- Eiermengsel al roerend met houten lepel verwarmen.
- Na ca. 20 minuten begint het mengsel te binden tot een romige, ondoorzichtige vla.
- Na ca. 5 minuten is vla zo dik dat hij op de bolle kant van de houten lepel blijft hangen en een hierin getrokken streep zichtbaar blijft.
- Pan van vuur nemen en curd in jampot scheppen.
- Deksel vastdraaien en curd verder laten afkoelen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Curd is ongeopend enkele weken houdbaar in de koelkast.