Cutlets
Sri Lankaanse bitterballen
Ingrediënten
Voor de vulling:
- 2 blik tonijn in olie á 170 gr /uitgelekt (bewaar de olie)
- 1 ui fijngesneden
- 4 teentjes knoflook fijngesneden of perste
- 1 groene peper fijngesneden / of rode peper
- 1 ½ cm gemberwortel fijngesneden of uitgeperste
- enkele curryblaadjes
- een stukje rampe of pandanblad
- 1 kaneelstokje
- zwarte peper naar smaak
- currypoeder naar smaak
- kardemompoeder naar smaak
- 4 aardappels geschilde en in blokjes gesneden gekookte
Voor de krokante buitenkant:
- 2 eieren losgeklopte
- paneermeel
- frituurolie
Instructies
- Verhit 2 eetlepels van de olie, voeg de gember en de knoflook toe en bak ze even aan.
- Voeg de uien, de groene of rode peper, de curryblaadjes, de rampe en het kaneelstokje toe en bak dit tot de uien lichtbruin zijn.
- Voeg de tonijn toe en maak die met een vork goed los.
- Verhit het mengsel al roerend enkele minuten.
- Voeg, als het te droog wordt, wat olie van de tonijn toe.
- Voeg zout, peper, kardemom en currypoeder toe (het mag best een beetje pittig zijn, want de aardappelen komen er nog bij) en verhit het al roerend nog enkele minuten.
- Neem de pan van het vuur en verwijder de rampe, de grote curryblaadjes en het kaneelstokje.
- Voeg de gekookte aardappelblokjes toe, meng het geheel goed door elkaar en maak er een goed kneedbaar mengsel van.
- Vorm balletjes van ± 2 1/2 cm doorsnee, rol ze door het ei en paneermeel en frituur ze daarna enkele minuten tot de korst mooi lichtbruin is.