Daktyla kyrion

Cypriotische zoete fritters
Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 350 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 3 ½ dl maïsolie
  • 150 gram amandelen
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 citroen
  • ½ sinaasappel
  • 5 eetlepels honing
  • 3 eetlepels cognac
  • 1 eetlepel bloem om te bestuiven

Instructies

  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom en roer er 1/2 dl olie door.
  • Voeg scheutje voor scheutje ± 1 dl warm water toe en kneed alles goed door elkaar tot een soepel, niet plakkend deeg ontstaat.
  • Bestuif het werkvlak met bloem, rol het deeg tot een zo dun mogelijke lap uit en snijd die in rechthoeken van ± 12 x 8 cm.
  • Hak de amandelen grof en meng ze met 1 theelepel kaneelpoeder.
  • Verdeel het amandelmengsel over de deeglapjes, maar laat de randen hierbij vrij.
  • Rol het deeg tot strakke rolletjes op en druk de uiteinden met een vork dicht.
  • Verhit de rest van de olie in een grote (koeke)pan en bak de deegrolletjes daarin in gedeelten in ± 2 minuten goudbruin en gaar.
  • Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken.
  • Pers de citroen uit.
  • Boen de sinaasappel goed schoon en schil hem (het vruchtvlees wordt niet gebruikt).
  • Breng in een pan 1 dl water met de honing, het citroensap, de cognac en de sinaasappelschil aan de kook en kook het ± 5 minuten op halfhoog vuur tot een vrij dikke siroop ontstaat.
  • Verwijder de sinaasappelschil.
  • Dompel de fritters één voor één in siroop onder, leg ze op een groot bord en bestrooi ze met wat kaneelpoeder.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Fruit
Land van herkomst Cyprus