Diós beigli

Recepten verzameld door Aart Klos, Dronten uit dagblad Trouw
Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 250 g margarine of boter
  • 60 g poedersuiker
  • 2 ei
  • 30 g gist
  • zout

voor de vulling

  • 250 g suiker
  • 250 g walnoot
  • 2 deciliter melk
  • 80 g rozijnen
  • vanillesuiker
  • citroen
  • kaneel
  • paneermeel
  • 1 ei
  • 2 deciliter water

Instructies

  • De gist in een beetje lauwe melk oplossen.
  • De bloem met de margarine, een snufje zout en de suiker door elkaar roeren, dan de eieren en de gist toevoegen.
  • Dit alles goed door elkaar mengen.
  • Er moet een niet al te stijf deeg ontstaan, eventueel wat lauwe melk toevoegen.
  • Zo lang kneden, totdat het deeg soepel is en van de handen valt.
  • Toedekken en op een lauwe plaats ± 10 minuten laten rusten.
  • Intussen de vulling maken.
  • De rozijnen wassen en drogen.
  • De walnoten malen.
  • In een pan de suiker met 2 dl melk of water doen en opkoken.
  • De gemalen walnoten, kaneel, rozijnen en citroenschil toevoegen.
  • Al roerende aan de kook brengen, daarna van het vuur nemen.
  • Dit mengsel mag niet te zacht zijn, anders barst de beigli onder het bakken.
  • Indien dit mengsel toch te zacht is dan wat paneermeel toevoegen.
  • Af laten koelen.
  • Het deeg in tweeën delen en er broodjes van maken.
  • Op een deegplank of aanrecht beide delen heel dun uitrollen, zodat u een vierkante lap krijgt.
  • Elke lap besmeren met de helft van het walnotenmengsel.
  • Oprollen als een Zwitserse rol en op een ingevet bakblik op een afstand van elkaar leggen.
  • Elke rol op ca. 5 plaatsen elk met een breinaald inprikken.
  • Een ei met een beetje melk opkloppen en hiermee de beigli insmeren.
  • Even laten rusten en weer besmeren met het ei.
  • De oven voorverwarmen en de beiglis bij 170 C ± 1 uur in het midden van de oven gaar bakken.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak
Land van herkomst Hongarije