Diós beigli
Recepten verzameld door Aart Klos, Dronten uit dagblad Trouw
Ingrediënten
- 500 g bloem
- 250 g margarine of boter
- 60 g poedersuiker
- 2 ei
- 30 g gist
- zout
voor de vulling
- 250 g suiker
- 250 g walnoot
- 2 deciliter melk
- 80 g rozijnen
- vanillesuiker
- citroen
- kaneel
- paneermeel
- 1 ei
- 2 deciliter water
Instructies
- De gist in een beetje lauwe melk oplossen.
- De bloem met de margarine, een snufje zout en de suiker door elkaar roeren, dan de eieren en de gist toevoegen.
- Dit alles goed door elkaar mengen.
- Er moet een niet al te stijf deeg ontstaan, eventueel wat lauwe melk toevoegen.
- Zo lang kneden, totdat het deeg soepel is en van de handen valt.
- Toedekken en op een lauwe plaats ± 10 minuten laten rusten.
- Intussen de vulling maken.
- De rozijnen wassen en drogen.
- De walnoten malen.
- In een pan de suiker met 2 dl melk of water doen en opkoken.
- De gemalen walnoten, kaneel, rozijnen en citroenschil toevoegen.
- Al roerende aan de kook brengen, daarna van het vuur nemen.
- Dit mengsel mag niet te zacht zijn, anders barst de beigli onder het bakken.
- Indien dit mengsel toch te zacht is dan wat paneermeel toevoegen.
- Af laten koelen.
- Het deeg in tweeën delen en er broodjes van maken.
- Op een deegplank of aanrecht beide delen heel dun uitrollen, zodat u een vierkante lap krijgt.
- Elke lap besmeren met de helft van het walnotenmengsel.
- Oprollen als een Zwitserse rol en op een ingevet bakblik op een afstand van elkaar leggen.
- Elke rol op ca. 5 plaatsen elk met een breinaald inprikken.
- Een ei met een beetje melk opkloppen en hiermee de beigli insmeren.
- Even laten rusten en weer besmeren met het ei.
- De oven voorverwarmen en de beiglis bij 170 C ± 1 uur in het midden van de oven gaar bakken.