Diverse Limburgse vlaaien

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 275 gram witbroodmix
  • 25 gram witte basterdsuiker
  • 1-1 ½ dl lauwe melk
  • 25 gram boter
  • 1 ei

Vanille- of banketbakkersroom

  • 3 dl room
  • 6 eidooiers
  • ½ vanillestokje
  • 180 gram suiker

Instructies

  • Gebruik een vlaaivorm van 28 cm doorsnee en een steunvulling, d.w.z. oude peulvruchten op een bodempje van aluminiumfolie.
  • Kneed van bovenstaande ingrediënten een soepel deeg en laat het op een warme plaats ± 1 uur rijzen.
  • Vet de vlaaivorm in.
  • Rol het deeg na eenmaal doorkneden uit en bekleed de vorm ermee.
  • Druk de rand met de duimen aan en snijd het deeg dat er boven uitsteekt met een mesje weg.
  • Leg er een stuk aluminiumfolie in en vul dat op met oude peulvruchten.
  • Bestrijk de randen met melk.
  • Bak het deeg op een rooster net onder het midden van de op 225°C voorverwarmde oven in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
  • Verwijder de steunvulling en laat de bodem afkoelen.
  • (U kunt gebakken vlaaibodems heel goed in de diepvries bewaren).

Vullingen:

  • Aardbeien-kiwivlaai
  • Beleg een laagje banketbakkersroom (Baukje, of zelfgemaakt) met de plakjes van 2-3 kiwi's en 500 gr gehalveerde aardbeien en bestrijk die met taartgeleermiddel (uit een pakje).
  • Bosvruchtenvlaai met roomkwark
  • Smeer 1/2 potje bosvruchtenjam over de bodem.
  • Meng een potje (500 gr) roomkwark met vanillesuiker.
  • Week 5 blaadjes gelatine en los die in het sap van 1 uitgeperste citroen op.
  • Roer dit met 100 gr basterdsuiker door de kwark.
  • Klop slagroom stijf en meng ook die erdoor.
  • Maak 1 doosje frambozen, 1 doosje bramen en 1 doosje rode bessen schoon.
  • Schep de kwark op de bodem en leg de vruchten erop.
  • Perziken-frambozenvlaai
  • 1 literblik perziken op sap uitlekken en vang het vocht op.
  • Vermeng 1/2 pot frambozenjam met 1/2 liter perzikvocht, bind dit met een
  • zakje taartgeleermiddel en schenk dit bijna geheel in de bodem.
  • Was 2 doosjes frambozen en schep die in de rest van de gelei om.
  • Bedek de bodem met de perzikhelften en de frambozen met de gelei.
  • Kook de room met het vanillestokje.
  • Klop de eidooiers met de suiker en voeg de kokende room daarbij.
  • Roer alles verder au bain-Marie tot de vla is gebonden.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Taart
Land van herkomst Limburg