Doce de marmelo
Kweepeerjam
Ingrediënten
- 2 kg kweeperen
- 2 kg suiker
- vanille-extract
- 10 blaadje(s) munt
Ook nodig:
- 12 goed schoongemaakte glazen potjes met schroefdeksel.
Instructies
- Was en droog de kweeperen en schil ze.
- Snij in vieren en haal er het klokhuis uit.
- Doe alle schillen en klokhuizen in een kookpot met 1 liter water, breng aan de kook en laat 30 min. koken zonder deksel.
- Laat daarna nog 1 uur trekken.
- Snijd ondertussen het vruchtvlees van de kweeperen in stukjes en overgiet met het citroensap.
- Giet de gekookte pitten en schillen door de zeef en druk alle sap goed uit de vaste massa.
- Doe het vruchtvlees, het sap en de suiker in de kookpot en breng aan de kook.
- Laat zonder deksel, al roerende, koken tot het fruit uit elkaar valt.
- Voeg enkele druppels vanille en de verse munt toe en laat nog eens goed opkoken.
- Zet de potten op een natgemaakte handdoek om niet te barsten, vul ze tot bijna aan de rand en schroef ze meteen dicht, laat afkoelen.