Dockumer Beantjebrij

Dockumer Beantjebrij

Bruine bonensoep uit Dokkum

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram bruine bonen
  • 3 uien
  • 1 kleine knolselderij
  • 1 winterwortel
  • 4 preien
  • 6 kleine saucijsjes
  • 200 gram magere spekblokjes
  • 50 gram boter
  • 2 kruidnageltjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • peper
  • zout
  • 1 beker crème fraîche 125ml
  • 1 oerbrood

Instructies

  • Laat de bonen 8 uur weken in 2 liter water.
  • Pel en snipper de uien.
  • Maak de knolselderij schoon en snijd hem in stukjes.
  • Schil de winterwortel en snijd hem in reepjes.
  • Maak de preien schoon en snijd ze in ringen.
  • Leg de saucijsjes 10 min. in warm water.
  • Dep ze droog.
  • Bak de spekblokjes in een droge koekenpan knapperig uit.
  • Neem ze uit de pan.
  • Giet de bonen af en breng ze met 1½ liter water aan de kook.
  • Verhit de boter en fruit de uien met de knolselderij, de wortel en de prei op een halfhoog vuur al omscheppend 5 minuten.
  • Voeg het met de kruidnageltjes en de tomatenpuree aan de bonen toe en breng alles aan de kook.
  • Voeg de saucijsjes en de azijn toe en laat de bonen in circa 1½ uur gaar koken.
  • Breng de soep op smaak met peper en zout en roer de crème fraîche erdoor.
  • Serveer de soep met oerbrood en de gebakken spekjes.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Soep
Land van herkomst Friesland / Nederland