Drents roggebol

Drents roggebol

Porties: 1 bol
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram tarwebloem
  • 200 gram roggebloem
  • 300 gram melk lauwe
  • 30 gram roomboter gesmolten
  • 1 el suiker
  • 7 gram gist
  • 8 gram zout

Instructies

  • Meng de bloem, de roggebloem en het zout in de mengkom van je keukenmachine.
  • Voeg de melk, de suiker, de gesmolten boter en de gist toe en kneed er een soepel deeg van.
  • Het deeg is klaar als het zich tot een bal vormt en licht plakkerig aanvoelt.
  • Als je het deeg uit elkaar trekt, moet er een vliesje ontstaan, zoals een kauwgombal.
  • Vet een kom in met olie en keer het deeg hierin om, zodat alle zijden met olie bedekt zijn.
  • Laat het deeg een uur rijzen op een warme plek onder een vochtige theedoek of douchemuts.
  • Druk de lucht uit het deeg en maak er een mooie bol van.
  • Dit doe je door alle punten naar binnen te vouwen, zodat er een bolletje ontstaat.
  • Laat het deeg 20 minuten rusten onder een natte theedoek en bol het daarna nogmaals op.
  • Leg de bol op een bakplaat met bakpapier en dek deze af met een natte theedoek of douchemuts.
  • Laat het deeg weer een uur rijzen.
  • Snij het vervolgens voorzichtig in met een mesje.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bak het brood in ongeveer 30 minuten gaar.
  • Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood
Land van herkomst Drenthe / Nederland