Drentse Bietencarpaccio
Bietencarpaccio met eikenbladsla en rozijnen.Het verhaalCarpaccio is een creatie uit 1950 van Giuseppe Cipriani, de kok en eigenaar van Harry's bar in Venetië (Italië), waar vele beroemdheden van die tijd vertoefden. Hij vernoemde zijn gerecht naar de Renaissance schilderVittore Carpaccio die op dat moment een tentoonstelling van zijn werken had in zijn restaurant.Giuseppe Cipriani werd geïnspireerd door het rood en geel dat Vittore Carpaccio in zijn schilderijen gebruikte.Oorspronkelijk is carpaccio een gerecht van dungesneden rauwe ossenhaas, een dun laagje mayonaise worcestersaus en witte peper. Er zat geen groen, geen kaas en geen olie op. Sindsdien is de hele wereld met het recept op de loop gegaan, maar tegenwoordig vind je dit voorgerecht ook met rauw kalf, hert, zalm en tonijn.Rode biet is een ongelooflijk gezonde groente, boordevol vitaminen, ijzer, kalium, mineralen en antioxidanten.Deze antioxidanten ontgiften de lever, zuiveren het bloed en hebben op mensen met bloedarmoede een zeer gunstige uitwerking. Rode biet verlaagt de bloeddruk en het risico op hartaanvallen.Ook wordt er gezegd dat de biet kanker bestrijdende stoffen bevat en verbetert de uithoudingsvermogen en atletische prestaties.De rode biet is het kleine broertje van de suiker- en voederbiet en heeft een (sterke) aardesmaak.Eikenbladsla heeft een pittige, knapperige en iets nootachtige smaak en doet denken aan rucola.De voedingswaarde van eikenbladsla bevat veel: eiwit, koolhydraten, calcium, ijzer, natrium,vitamine B1 en B2 en vitamine C.
Ingrediënten
- rode biet rauwe dun gesneden / optie: in plaats van rauwe biet: gekookte biet, afgekoeld
- rozijnen optie: in plaats van rozijnen: walnoten
- eikenbladsla optie: in plaats van eikenbladsla: Rucola / groene of bruine variant
Ingrediënten
- dressing
- 1 eetlepel rodewijnazijn optie: in plaats van (rodewijnazijn: Balsamico)
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 theelepel Drentse mosterd
- 1 theelepel Drentse heidehoning
Instructies
- Klop een dressing van de wijnazijn, olijfolie, mosterd en honing goed door elkaar;
- Snijd de bietjes in flinterdunne plakjes, leg de plakjes biet op een bord;
- Besprenkel de dressing eroverheen;
- Verdeel de eikenbladsla of rucola over de bietencarpaccio. Slabladeren kneuzen snel,
- scheur de bladeren in stukken, in plaats van ze te snijden, dan blijven ze mooier;
- Verdeel eventueel de rozijnen of walnoten eroverheen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip
• Serveer het met o.a. Parmezaanse, Gorgonzola, Roqfort, Danish blue, Tilsiter, Esrom,
Old Amsterdam of een (Drentse) kaas naar eigen keuze.
• Serveer het met o.a. Parmezaanse, Gorgonzola, Roqfort, Danish blue, Tilsiter, Esrom,
Old Amsterdam of een (Drentse) kaas naar eigen keuze.