Drentse Speckdikk'n
Een Spekkedik, Spekdik of Spekdikken is een soort kleine pannenkoek van roggemeel
met een paar plakjes droge metworst en spek, dit werd rond Nieuwjaar gegeten.
Ingrediënten
- 250 gram roggemeel
- 250 gram tarwebloem
- 500 ml. melk of water
- 20 gram gist verse / of 7 gram gedroogde gist
- 300 gram ontbijtspek of katenspek in reepjes
- 300 gram Drentse droge metworsten in dunne plakjes
- roomboter
- basterdsuiker bruine
- zout
- stroop
Instructies
- Smelt de boter (kamertemperatuur);
- Los de gist en de suiker in lauw water op;
- Voeg daarna een halve liter melk of water toe en roer alles tot een mooie beslag;
- Voeg daarna de meel, gist, zout en eieren toe;
- Laat het 1 uur rijzen (afgedekt met een vochtige doek op een warme plaats);
- Laat het spek op een laag vuur uitbakken en daarna afkoelen;
- Laat een knijpijzer of elektrisch wafelijzer flink heet worden;
- Vet het ijzer eventueel eerst in met een stukje vet spek;
- Leg een volle dessertlepel beslag op het hete ijzer;
- Leg er een reepje spek en twee plakjes metworst erop (in het midden);
- Knijp het ijzer dicht en laat de spekdik mooi goudbruin worden.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip
• Serveer de bruine basterdsuiker en de stroop er apart bij.Het verhaal
Een gerecht uit de veenkoloniën maar ook in Groningen en net over de grens in Duitsland,maakte men "Speckdikk'n". Als traditie werd in sommige Spekdikken een stukje schoenzool
of katoen meegebakken in plaats van spek. Wie hierin beet was voor het lapje gehouden.
In vroeger eeuwen werden wafels gebakken door een gietijzeren wafelijzer te vullen met
een dun laagje beslag. De wafelijzer werd dan boven een open vuur gehouden om het beslag
gaar te laten worden.
Het beslag werd doorgaans door de vrouwen gemaakt, maar de Spekdikken werden voornamelijk
door de mannen gebakken. De wafelijzers van toen waren vrij zwaar en er was heel wat spierkracht
voor nodig om ze in het vuur te houden.
Toen de elektrisch wafelijzer op de markt kwam gingen ook vrouwen Spekdikken bakken.