Eendenborstfilet met gecarameliseerde lenteui en witlof

Eendenborstfilet met gecarameliseerde lenteui en witlof

Porties: 4
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 4 kleine eendenborsten van tamme eend
  • zout
  • peper
  • 2 theelepel vijfkruidenpoeder
  • 35 g boter of margarine
  • 12 lente-uitjes dunne in stukken van 5 cm
  • 3 struikjes witlof blaadjes losgesneden
  • 2 tl donkere basterdsuiker

Voor de saus:

  • 2 eetlepel olie
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 el gemberwortel geraspte
  • 2 lente-uitjes fijngesneden
  • dl kippenbouiilon van tablet
  • 2 shiitake gedroogde verkruimeld (toko)
  • ½ eI hoisinsaus toko
  • 1 tl sambal oelek
  • ½ el lichte Chinese sojasaus toko
  • ¼ theelepel vijfkruidenpoeder toko
  • zout

Instructies

Voorbereiden (kan 4 uur van tevoren):

    Saus:

    • olie verhitten en knoflook, gemberwortel en lente-ui hierin ± 4 min, zachtjes bakken.
    • Bouillon, shiitake, hoisinsaus, sambal oelek, sojasaus en vijfkruidenpoeder toevoegen en saus op zacht vuur laten indampen tot er ± 2 dl over is.
    • Saus zeven en met zout op smaak brengen.
    • Saus laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.

    Bereiden (± 25 min, voor serveren):

    • Vette kant van eendenborsten kruislings insnijden.
    • Eend met zout, peper en vijfkruidenpoeder inwrijven en met vette kant naar beneden in koekenpan met ± 8 min, bakken tot vet knapperig is.
    • Eend omkeren en op vleeskant nog 3-4 min. bakken.
    • Eend ± 5 min, op warme plaats laten rusten.
    • Saus op zacht vuur verwarmen.
    • Boter verhitten en lente-ui en witlof hierin 2-3 min. bakken onder regelmatig omscheppen.
    • Suiker toevoegen en groenten onder roeren blijven verwarmen tot ze licht gecaramelliseerd, maar niet bruin zijn. Eend in plakken gesneden serveren met saus en lente-ui en witlof.
    • Basmati-komijnrijst er apart bij serveren.

    Voedingswaarden

    Calories: 705 kcal
    --------------------------------------------------------------------------------------------------
    Recept categorieën Eend / Gevogelte / Groenten