Filet de porc façon chevreuil

varkensfilet bereid als ree
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 600 g varkensfilet
  • 80 g boter
  • ¼ l rode wijn
  • ¼ l wijnazijn
  • 2 sjalotjes
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 wortel
  • peterselie
  • tijm
  • 1 takje dragon
  • 1 blaadjes laurier
  • 2 kruidnagels
  • 5 peperkorrels
  • 2 eetlepels olie
  • zout
  • peper
  • 30 g bloem
  • ½ dl zure room

Instructies

  • Begin 3 dagen van te voren met het maken van de marinade.
  • Schil hiervoor uien, sjalot, knoflook en wortel.
  • Piqueer een ui met de kruidnagels.
  • Snij de tweede ui, de sjalotjes en de wortel in schijfjes.
  • Snij de knoflook in twee of drie stukjes.
  • Doe in een pan die passend is bij het vlees, ½ l water, de wijn, de azijn, olie, wat zout, de knoflook, de peperkorrels, een takje peterselie, tijm, dragon en het blaadje laurier.
  • Breng dit alles aan de kook en laat het 30 minuten zachtjes koken.
  • Laat het afkoelen tot de volgende morgen.
  • Leg dan het vlees in de koude marinade.
  • Het moet helemaal onder liggen.
  • Laat het hier 48 uur in liggen en draai het enkele keren per dag om.
  • Op de dag van de maaltijd halen we het vlees uit de marinade.
  • Passeren deze en bewaren het vocht en de groenten apart.
  • Zorg dat de oven op 200 C. staat.
  • Leg 50 g boter in een grote ovenvaste schaal en laat die in tien minuten in de oven heet worden.
  • Leg dan het vlees in de schaal en laat dit 1 uur braden.
  • Zet dan de oven op 170 C.
  • Sprenkel 4 eetlepels van de marinade over het vlees, voeg de groenten van de marinade erbij en laat nog 20 minuten in de oven.
  • Leg het vlees in een voorverwarmde schaal, passeer de saus door een zeef en houd ze warm.
  • Smelt 30 g boter in een pan, geef er de bloem bij en maak een blonde roux.
  • Verdun deze roux met de saus.
  • Roer goed zodat er een gladde saus ontstaat.
  • Wanneer deze te dik is voegen we vocht van de marinade bij.
  • We voegen er ten slotte de zure room bij, roeren deze er goed door en geven de saus in een sauskom.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Varkensvlees / Vlees
Land van herkomst Frankrijk