Forellen op Julia's wijze
Ingrediënten
- 4 verse forellen
- 900 gr aardappels gemiddelde grote
- 800 gr uien
- 4 kleine tomaten
- Van De Moortele vinaigrettesaus
- 100 gr venkel gesnipperd
- azijn
- 1 likeurglas droge witte wijn
- 2 flesjes Benedictijnerbier van Steenbrugge
- 1 stukje wortel
- 1 stukje prei
- 1 stukje selder
- 1 citroen
- boter
- peterselie
- tijm
- dille
- laurier
- peperkorrels
- look
- mayonaise met citroen
- verse dragon
- verse bieslook
- verse kervel
- wat spinazieblad
- wat waterkers
- wat augurken
- wat kappertjes
- gehakte sjalot
- Torhoutse mosterd
Instructies
- Pocheer de forellen blauw, laat de koppen aan de vis.
- Spoel noch ontschub de forellen ,de slijmhuid mag niet worden beschadigd.
- Kerf de vissen in, vul ze met de in blokjes gesneden verse venkel en bind de vissen op, bind de bek dicht.
- Steek hiervoor met een naald een 30 cm lange draad door de kieuwen, kruis het uiteinde van de draad over de bek en knoop het dicht.
- Overgiet de vissen met lauwe azijn en pocheer ze vervolgens 8-10 minuten in een court-bouillon.
- Laat daarvoor 5 eetlepels azijn, 6 dl water, een stukje wortel, prei en selder, een takje peterselie, tijm en dille een blaadje laurier, peperkorrels en look 30 minuten zachtjes koken en zeef de bouillon.
- Voeg enige minuten voor het einde van de pocheertijd de witte wijn toe en laat de vis in de court-bouillon napocheren.
- Verwijder de draden, alsmede de vulling.
- Snijd de aardappelen in kleine blokjes en kook die 10 minuten in een duimhoogte heet water.
- Snipper de uien fijn en fruit ze in hete boter tot ze glazig worden.
- Voeg het bier, alsmede de uien en de mosterd aan de aardappelen toe en laat minstens 5 minuten verder sudderen.
- Maak korfjes van de tomaten en vul die met de fijngesnipperde venkel, op smaak gebracht met gekruide vinaigrettesaus en wat peper.
- Blancheer voor de saus de gereinigde spinazie en waterkers en pers deze groenten samen met de kervel uit.
- Vang het vocht op en vermeng dat met de mayonaise.
- Hak de bieslook, dragon, augurk, sjalot en wat kappertjes en voeg ze aan de mayonaise toe.
- Schik de aardappelen in het midden van een voorverwarmde schotel en schik aan beide zijden 2 blauw gekookte forellen.
- Steek in de oogholte van de vis een citroendriehoekje, geef de overgang tussen kop en lichaam aan met gehakte peterselie en steek een tomaatpartje tussen de bek.
- Ontvel een klein middenstukje van de vis en giet op het vrijgekomen oppervlak wat groen gekleurde saus.
- Versier de schotel met de tomaatmandjes en werk de boord verder met gecanneleerde citroenschijfjes af.
Notities / Tips / Wijnadvies
U kunt deze bereiding ook op andere riviervissen, zoals karper en zeelt toepassen.
Mayonaise wordt lichter als u er een hoeveelheid magere yoghurt onder roert.
Mocht de smaak van uw mayonaise dan toch wat te flauw worden, dan kunt u dat oplossen door er een beetje mosterd aan toe te voegen.
Mayonaise wordt lichter als u er een hoeveelheid magere yoghurt onder roert.
Mocht de smaak van uw mayonaise dan toch wat te flauw worden, dan kunt u dat oplossen door er een beetje mosterd aan toe te voegen.