Forellen op Julia's wijze

Porties: 4 stuks
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 4 verse forellen
  • 900 gr aardappels gemiddelde grote
  • 800 gr uien
  • 4 kleine tomaten
  • Van De Moortele vinaigrettesaus
  • 100 gr venkel gesnipperd
  • azijn
  • 1 likeurglas droge witte wijn
  • 2 flesjes Benedictijnerbier van Steenbrugge
  • 1 stukje wortel
  • 1 stukje prei
  • 1 stukje selder
  • 1 citroen
  • boter
  • peterselie
  • tijm
  • dille
  • laurier
  • peperkorrels
  • look
  • mayonaise met citroen
  • verse dragon
  • verse bieslook
  • verse kervel
  • wat spinazieblad
  • wat waterkers
  • wat augurken
  • wat kappertjes
  • gehakte sjalot
  • Torhoutse mosterd

Instructies

  • Pocheer de forellen blauw, laat de koppen aan de vis.
  • Spoel noch ontschub de forellen ,de slijmhuid mag niet worden beschadigd.
  • Kerf de vissen in, vul ze met de in blokjes gesneden verse venkel en bind de vissen op, bind de bek dicht.
  • Steek hiervoor met een naald een 30 cm lange draad door de kieuwen, kruis het uiteinde van de draad over de bek en knoop het dicht.
  • Overgiet de vissen met lauwe azijn en pocheer ze vervolgens 8-10 minuten in een court-bouillon.
  • Laat daarvoor 5 eetlepels azijn, 6 dl water, een stukje wortel, prei en selder, een takje peterselie, tijm en dille een blaadje laurier, peperkorrels en look 30 minuten zachtjes koken en zeef de bouillon.
  • Voeg enige minuten voor het einde van de pocheertijd de witte wijn toe en laat de vis in de court-bouillon napocheren.
  • Verwijder de draden, alsmede de vulling.
  • Snijd de aardappelen in kleine blokjes en kook die 10 minuten in een duimhoogte heet water.
  • Snipper de uien fijn en fruit ze in hete boter tot ze glazig worden.
  • Voeg het bier, alsmede de uien en de mosterd aan de aardappelen toe en laat minstens 5 minuten verder sudderen.
  • Maak korfjes van de tomaten en vul die met de fijngesnipperde venkel, op smaak gebracht met gekruide vinaigrettesaus en wat peper.
  • Blancheer voor de saus de gereinigde spinazie en waterkers en pers deze groenten samen met de kervel uit.
  • Vang het vocht op en vermeng dat met de mayonaise.
  • Hak de bieslook, dragon, augurk, sjalot en wat kappertjes en voeg ze aan de mayonaise toe.
  • Schik de aardappelen in het midden van een voorverwarmde schotel en schik aan beide zijden 2 blauw gekookte forellen.
  • Steek in de oogholte van de vis een citroendriehoekje, geef de overgang tussen kop en lichaam aan met gehakte peterselie en steek een tomaatpartje tussen de bek.
  • Ontvel een klein middenstukje van de vis en giet op het vrijgekomen oppervlak wat groen gekleurde saus.
  • Versier de schotel met de tomaatmandjes en werk de boord verder met gecanneleerde citroenschijfjes af.

Notities / Tips / Wijnadvies

U kunt deze bereiding ook op andere riviervissen, zoals karper en zeelt toepassen.
Mayonaise wordt lichter als u er een hoeveelheid magere yoghurt onder roert.
Mocht de smaak van uw mayonaise dan toch wat te flauw worden, dan kunt u dat oplossen door er een beetje mosterd aan toe te voegen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Vis / Zeevruchten
Land van herkomst België