Verhit 1 eetlepel olie en bak de champignons op hoog vuur 8 minuten.
Bestrooi de champignons met zout en peper.
Week het brood in water, knijp het uit en meng het met het gehakt, de kaas, het ei, de eidooier, zout en peper.
Vorm kleine balletjes van het gehaktmengsel en bak die 5 minuten in 2 eetlepels olie.
Kook de sperziebonen in water met zout in 6 minuten beetgaar.
Giet ze af en roer er 20 gr boter door.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Vermeng de sperziebonen met het gehaktballetjes, de champignons en de ham en schep het mengsel in ingevette ovenschaal.
Verhit 30 gr boter, roer de bloem erdoor en bak 2 minuten.
Voeg de melk toe en roer tot een gladde saus.
Laat de saus op zacht vuur 10 minuten koken, breng met zout en peper op smaak (= béchamelsaus) en schep de saus in de ovenschaal.
Strooi het paneermeel over de ovenschotel en verdeel er 20 gr boter in kleine blokjes over.
Gratineer het gerecht 15-20 minuten in het midden van de oven.
Serveer met stokbrood.