Fransk äppelkaka
gebakken halve appels in amandelen
Ingrediënten
- ½ l water
- ¼ citroen
- 4 grote zure moesappels
- 125 g suiker
- 2 theelepel boter
- 250 g boter
- 160 g suiker
- 3 ei
- 8 eetlepels amandelen
- 2 theelepel citroensap
- 3 ei
- snufje zout
Instructies
- Doe het koude water in een grote pan samen met het sap van de kwart citroen en ook de kwart citroen zelf.
- Schil de appels, halveer ze, snij het klokhuis eruit en leg ze in het citroenwater zodat ze niet verkleuren.
- Roer daarna de 125 g suiker in het water.
- Breng het snel aan de kook, af en toe roerend.
- Verlaag dan de hitte en laat het geheel zonder deksel 6 tot 8 minuten sudderen of zolang tot de appels zacht zijn.
- Haal dan de appels uit de pan en laat ze afdruipen op een rek.
- Verwarm de oven voor tot 175 graden.
- Vet een ondiepe vuurvaste schaal in met de 2 theelepels boter.
- Neem een schaal die juist groot genoeg is om de halve appels in één laag te bevatten.
- Leg één halve appel in het midden en de rest er om heen met de platte kant naar beneden.
- Sla de 250 g boter met een mixer of met een een houten lepel tot een romige massa die mooi glad is.
- Roer de 160 g suiker er beetje bij beetje door.
- Daarna de eidooiers één voor één, en tenslotte de amandelen en de 2 theelepels citroensap.
- Sla de eiwitten in een grote kom met een beetje zout totdat het zo stijf is dat het in punten blijft staan.
- Meng 2 eetlepels van dit eiwit met het botermengsel en laat dan langzaam de rest van het eiwit erbij glijden.
- Meng het erdoor met een pannenlikker door het te keren, en niet te roeren.
- Spreid dit mengsel uit over de appels en bak het geheel midden in de oven gedurende ongeveer 20 minuten, of zolang tot de oppervlakte mooi goudgeel is.
- Serveren op kamertemperatuur.