Fransk äppelkaka

gebakken halve appels in amandelen
Porties: 6 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • ½ l water
  • ¼ citroen
  • 4 grote zure moesappels
  • 125 g suiker
  • 2 theelepel boter
  • 250 g boter
  • 160 g suiker
  • 3 ei
  • 8 eetlepels amandelen
  • 2 theelepel citroensap
  • 3 ei
  • snufje zout

Instructies

  • Doe het koude water in een grote pan samen met het sap van de kwart citroen en ook de kwart citroen zelf.
  • Schil de appels, halveer ze, snij het klokhuis eruit en leg ze in het citroenwater zodat ze niet verkleuren.
  • Roer daarna de 125 g suiker in het water.
  • Breng het snel aan de kook, af en toe roerend.
  • Verlaag dan de hitte en laat het geheel zonder deksel 6 tot 8 minuten sudderen of zolang tot de appels zacht zijn.
  • Haal dan de appels uit de pan en laat ze afdruipen op een rek.
  • Verwarm de oven voor tot 175 graden.
  • Vet een ondiepe vuurvaste schaal in met de 2 theelepels boter.
  • Neem een schaal die juist groot genoeg is om de halve appels in één laag te bevatten.
  • Leg één halve appel in het midden en de rest er om heen met de platte kant naar beneden.
  • Sla de 250 g boter met een mixer of met een een houten lepel tot een romige massa die mooi glad is.
  • Roer de 160 g suiker er beetje bij beetje door.
  • Daarna de eidooiers één voor één, en tenslotte de amandelen en de 2 theelepels citroensap.
  • Sla de eiwitten in een grote kom met een beetje zout totdat het zo stijf is dat het in punten blijft staan.
  • Meng 2 eetlepels van dit eiwit met het botermengsel en laat dan langzaam de rest van het eiwit erbij glijden.
  • Meng het erdoor met een pannenlikker door het te keren, en niet te roeren.
  • Spreid dit mengsel uit over de appels en bak het geheel midden in de oven gedurende ongeveer 20 minuten, of zolang tot de oppervlakte mooi goudgeel is.
  • Serveren op kamertemperatuur.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Fruit
Land van herkomst Zweden