Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
- 40 gram boter
- 700 gram vastkokende aardappels geschild en in grove stukken (of opbak aardappels uit het koelschap)
- zout
- 400 gram gehakt half-om-half
- zwarte peper
- 40 gram bloem
- 40 gram havermout
- 120 ml melk
- 1 ei
- 1 ui fijngemalen
- handje platte peterselie fijngehakt
- zonnebloemolie of arachideolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 210 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
- Heb je verse aardappels, kook deze dan 5 minuten voor en laat afkoelen.
- Bij opbakaardappels uit het koelschap hoeft dit niet.
- Smelt 20 gram boter in een steelpan, maar laat niet bruin worden.
- Verdeel de aardappels over het bakpapier, schenk de boter erover en bestrooi met een snuf zout.
- Meng dit door de aardappels en zet de bakplaat in de oven voor 35 – 45 minuten.
- Schep een paar keer om en haal uit de oven als de aardappels knapperig en goudbruin zijn.
- Meng het gehakt met 1,5 tl zout, flinke snuf peper, bloem, havermout, melk, ei, ui en de peterselie in een kom.
- Meng goed door elkaar met je handen, ik heb een paar minuten gekneed.
- Zet een koekenpan met antiaanbaklaag op het vuur, op niet te hoog vuur.
- Smelt de resterende boter erin en schenk op het laatst een scheut olie erbij.
- Plaats de kom naast je pan en maak met 2 lepels ovaaltjes van het gehakt (totaal maak je ongeveer 16 frikadeller), laat deze een voor een in het vet glijden.
- Bak de frikadeller om en om in het vet, ongeveer 5 minuten per kant tot ze gaar zijn.
- Bak het in delen, dus 8 frikadeller per keer en houd ze warm onder aluminiumfolie na het bakken.
- Houd het vuur tijdens het bakken laag, anders bakken ze snel aan.
- Serveer de frikadeller met de gebakken aardappels en je bijgerecht.